Ocena kierowcy - Renault Laguna III Grandtour Phase II

marek , 13 lat temu
Silnik 2.0 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2011
Renault Laguna III Grandtour Phase II 2.0 dCi 150KM 110kW 2011-2015 - Oceń swoje auto
Silnik : Jest rewelacyjny,dobra jest też elektronika ostrzega i informuje o wszystkich awariach,i to w j.polskim .
Po długim namyśle, i kilku jazdach próbnych Mondeo,Citroen c5,Hyundai i40,VW Passat wybrałem Lagunę.Wiadomo, że nie ma samochodu idealnego, ale biorąc pod uwagę najważniejsze czynniki Laguna wypada chyba najlepiej. 1)najlepsze wyposażenie w stosunku do ceny.2)jakość wykonania i materiały bardzo dobre.3)rewelacyjny silnik dci.4)3 lata gwarancji.5)przeglądy co 2 lata lub 30.000 km.6)tani serwis przegląd 600zł.a w Fordzie płaciłem 1100zł.7)bardzo dobre wyciszenie,szczególnie przy większych prędkościach(150-180)silnika nie słychać tylko szum powietrza.8)właściwości jezdne w niczym nie ustępują Mondeo czy Passatowi.Pozytywną opinię psuje obsługa w salonie Renault Pieluszyńska filia ul.Obornicka w Poznaniu. Sprzedawca Pan Jakub B.to kłamca i cwaniak, który myśli,że może bezkarnie okłamywać klientów .Przed wpłaceniem zaliczki wszelkie ustalenia odnośnie dodatkowego wyposażenia i ewentualnych gratisów radzę bardzo szczegółowo spisać, w przeciwnym razie będziecie zdziwieni przy odbiorze auta, kiedy zobaczycie, że macie inne rzeczy niż zamawialiście.
To chyba najlepszy silnik w tej klasie aut - cichy, dynamiczny,bez wibracji,zero dymu,nie zużywa oleju ,słychać go tylko na wolnych obrotach.W czasie jazdy praktycznie niesłyszalny, podczas przyspieszania przy wyższych obrotach przyjemnie burczy.
Biegi wchodzą dobrze,prowadzenie drążka mogło by być trochę krótsze.
Prowadzenie pewne i bezpieczne.Porównywalne z Mondeo mimo, że z tyłu tylko belka skrętna.Samochód dosyć twardy .
Widoczność dobra,duże wsteczne lusterka.
Dobra pozycja za kierownicą, wygodne fotele,wszystko w zasięgu ręki.
Uważam,że klima dwustrefowa z trzema funkcjami pracy jest rewelacyjna.Włączasz i zapominasz- wszystko robi komputer.
Na tylnej kanapie trochę mało miejsca na stopy jak przednie fotele są max. opuszczone,ale wiedziałem o tym przed zakupem.
Moim zdaniem na dobrej drodze to jeden z najcichszych samochodów w tej klasie. Na dziurach słychać zawieszenie, samochód jest dosyć twardy.
Zużycie paliwa dosyć wysokie,na samym początku komputer pokazywał 8 teraz 7,3, ale mam dopiero przejechane 1600 km.więc mam nadzieję, że po większym przebiegu powinno spaść. Bardzo tani serwis i przeglądy co 2 lata lub 30.000.
Kupiłem Lagunę Bose edition 150 Km.wyposażenie bardzo dobre. Za podobnie wyposażone samochody w tej klasie trzeba zapłacić około 15.000 więcej.
Nic mały przebieg
Nic mały przebieg