Ocena kierowcy - Renault Laguna II Kombi

Rok produkcji 2004
Renault Laguna II Kombi 1.8 16V 120KM 88kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Silnik : Kultura pracy, wyciszenie
Układ elektryczny : Podśiwetlenie panelu Climatronic
Jeśli chodzi o całokształt auta ty wpada naprawdę bardzo dobrze. Wcześniej jeździliśmy Toyotą i wachałem się zmienić markę, ale doszedłem do wniosku jak to mówią mechanicy, że nie liczy się marka tylko dane auto, bo jak jest niezadbany rzęch to i gwiazdka mercedesa nie pomoże, a do każdego auta z czasem potrzeba części zamiennych. Tak więc auto spisuje się super wraz z instalacją gazową i polecam zadbany egzemplarz tego auta.
Kultura praci silnika jest naprawdę niemal doskonała. Jeżdziłem wieloma autami i nowszymi i starszymi. Myślę więć, że moaj ocena jest obiektywna. Silnik pracuje cicho, równo a jego dynamika jest naprawdę wystarczająca jak na miejsckie warunki, na trasie nie ma problemu z wyprzedzaniem. Jest elastyczny.
Skrzynia pracuje naprawdę dobrze. Do doskonale trochę brakuje, ale jest naprawdę bardzo dobrze. Biegi zmienia się płynnie, wszystkie wraz z wstecznym wchodzą gładko. To udana konstrukcja
Jak na samochód klasy kombi rewelacja. Auto przy większych prędkościach jest bardzo zwarte, dobrze tłumi nierówności. Przy ostrych manewrach, może brakuję troszkę sztywności- ale to w końcu kombi, a nie sportowe auto. Cześći eksploatayjne są w przystępnych cenach.
Tu należy się naprawdę wielka pochwała. Z racji tego, że jest to długie auto widoczność powinna być ograniczona- a tu niespodzianka. Wszystko jest w zasięgu wzroku, przeszklenie jest wystarczające i można bezpiecznie jeździć. W naszym ostatnim aucie były więlsze lusterka boczne, ale i te są wystarczające.
Tutaj też wszystko jest pod ręką: schowki, uchywt na kubek przy radiu (no tu przydałby się drugi), schowek pod deską rozdzielczą i w podłokietniku. Sterowanie klimatyzacją i innymi funkcjami jest naprawdę intuicyjne. Posiada kilka fajnych elektronicznych bajerów.
Jeśli chodzi o chłodzenie w upalne dni- super. Jeśli chodzi o grzanie w mrozy- również świetnie. Nawet bagażnik chwila moment jest ciepły, chodź nie ma tam wentylacji. Jedyny mały mankament to nadmuch przedniej szyby- mógłby być szerszy, wtedy lepiej schodziłaby para.
W tej klasie auta, ale i porównując do wyższej naprawdę rewelacja. Podróżować mogą spokojnie 4 osoby i mają dużo miejsca na nogi, a także na bagaż. Bardzo wygodnie fotele i sporo możliwości ustaiweń.
Nie jechałem jeszcze bardziej wyciszonym autem. Mam porównanie do Audi A6 2012 rok. Fakt, że diesel a tu benzyna- ale w środku o wiele, wiele ciszej. Naprawdę świetne wyciszenie, a oprócz tego dobra izolacja termalna.
Tu powiedziałbym, że jest dobrze. Fakt, że jest to sporo auto i ma dużo wysposażenia dodatkowego, ale mogłoby palić troszkę mniej. Z drugiej zaś strony, ile by nie paliło, zawsze człowiek chciałby żeby paliło mniej. W mieście przy krótkich dystansach pali ok. 13,5l LPG, na trasie przy 4 osobach i 120 km/h 10l LPG. Wynik więc naprawdę niezły.
Nie jest chyba możliwe znalezienie lepszego i lepiej wyposażonego auta w tej klasie cenowej. To naprawdę dobre auto za dobre pieniądze. Części zamienne są w dobrych cenach i jest duży wybór.
Na dzień dzisiejszy autem zrobiliśmy parę tysięcy kilometrów, więc jeśli chodzi o drobiazgowe usterki to podświetlenie panelu climatronic- i to tyle. Z silnikiem natomiast nie dzieje się nic i mam nadzieję, że tak już zostanie.
Jak już pisałem przejechaliśmy autem pare tysięcy km, ale póki co żadnych poważnych usterek.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 120KM 88kW [l/100km]

11,9