Witam posiadam Lagune II grandtour z silnikiem 1,9 Dci rocznik 2001 auto ma 130 tys km przebiegu sprowadzilem je z francji i jezdze nim okolo roku jestem ogólnie zadowolony z samochodu choc z początku trapilo go sporo drobnych usterek szczególnie elektronicznych kontrolki ABS, ESP czytnik karty, podnośnik szyby. Martwi mnie natomiast jedna rzecz. Mam nadzieje że znajdzie sie ktoś kto pomoże mi rozwiązać moj problem. Mianowicie silnik mojej laguny charakteryzuje sie bardzo niską kulturą pracy szczególnie na zewnątrz jest bardzo glośny nawet w porównaniu z silnikami Tdi pracuje glośno w wewnatrz jest przyzwoicie choc wcale to nie znaczy ze jest dobrze ostatnio jechalem taksówka passatem 1,9 Tdi 110 KM na liczniku 230 tyś km i chodzil ciszej od mojej laguny przebieg momentu obrotowego i mocy też jest inny niz w innych lagunach jezdzilem już 3 lagunami 1,9 Dci o mocy 120 KM i tamte rozwijamy moc dość łagodnie i były przede wszystkim bardzo ciche mimo podobnego przebiegu! Moja natomiast do około 2 tyś obrotów zachowaniem przypomina benzyniaka z silnikiem 1,6 o mocy około 100 KM a pożniej jest bardzo bardzo przyjemnie bo auto dostaje mocnego kopa nie porównywalnie lepszego niż inne laguna Dci którymi jeżdzilem. Przysłowiowego kopa auto dostaje czasem przy nieco nizszych obrotach okolo 1,7 tyś a czasami gdzies dopiero kolo 2,3 tyś charakterystyka rozwijania mocy bardziej przypomina raczej siliniki Tdi niz nowoczesne silniki renault jeśli ktos wie lub domyśla sie co mozebyć przyczyna niskiej pracy silnika w moim renault prosze o kontakt mailowy tom3czek@o2.pl pozdrawiam!
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW