Ocena kierowcy - Renault Laguna II Hatchback

Paluch Krzysztof, 18 lat temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2003
Renault Laguna II Hatchback 1.9 dCi 120KM 88kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Auto na tle innych prowadzonych pojazdów plasuje sie na średniej pozycji. Najmocniejszym punktem samochodu jest jego oszczędny i niezadowny silnik. Reszta - jak w innych wozidłach. Jeszcze nie spotkałem samochodu, w którym cos by się nie psuło, skrzypiało lub niedomagało.
Elastyczny, chociaż drobnym minusem jest słabe przyśpieszenie powyżej 120 - 130 km/h.
Biegi wchodzą w miarę precyzyjnie
Nieco słabo tłumi dziury w naszych "drogach". W miarę precyzyjne i za wyjątkiem niezbednej wymiany sworzni wahacza (przy 110 tys. km) niezawodne. Poza tym przy bocznym wietrze i szybkości ok. 100 - 120 auto zatacza się na drodze, trzeba być mocno skoncentrowanym aby nie dać się znieźć z trasy.
Przód i boki dobra, gorzej do tyłu (wysoki kufer) i trzeba cofać na lusterka.
W zasadzie wszystkie przełączniki i przyciski są "pod ręką". Minusem są nieco słabo trzymające w zakrętach fotele. Brak miejsca )schowka) na mapy.
Dwustrefowa klimatyzacja nieco słabo spisuje się w upalne dni nie gwarantując chłodzenia z tyłu kabiny. Poza tym nie ma czego się czepiać.
Wystarczająco miejsca dla 4 -osobowej rodziny. 5 osoba na tylnym siedzeniu ma nieco przekichane w czasie dłuższej jazdy.
Dobre, ale mogłoby być nieco lepiej, powyżej 120 słychać wyraźnie szum opon i powietrza (cały czas ta aerodynamika), jednakże wrzeszczeć nie trzeba.
Bardzo dobre jak na tą masę i wielkość auta.
Porównujac cene auta , które nabyłem z tym wyposażeniem, jest zdecydowanie lepiej wypasione od jakiejlkolwiek konkurencji.
Skrzypiący fotel kierowcy (w aucie tej klasy?), słabo spasowane plastiki też dają znać o sobie (zwłaszcza zimą). Wkurzył mnie siłownik klapki wlotu paliwa, który padł od razu po okresie gwarancji a koszt jego wymiany jest absurdalny (350 zł). Poza tym odparowanie z akumulatora nie jest wyprowadzone na zewnątrz auta i przez to śniedzieja na potęgę zaciski i klemy. Słabe gumki wycieraczek
Oprócz głupiego siłownika klapki wlotu paliwa, reszta w normie. Wymiana sworzni wahacza przy 110 tys. km to na naszych drogach chyba niezły rezultat. Klocki hamulcowe również wytrwały do 110 tys. km.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

5,5