Ocena kierowcy - Renault Laguna II Hatchback

Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Renault Laguna II Hatchback 1.9 dCi 120KM 88kW 2001-2007 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Super małe spalanie.
Jak dla mnie SŁABE 3. Auto dla spokojnych ludzi, lubiących delikatną jazdę. Dobre wyposażenie i małe spalanie.
Może to zepsucie, po BMW wczesniejszym, ale dla mnie silnik 1.9dci 120KM nie chce przyspieszac. Rozpedza sie prawidlowo, ale szału nie ma.
Biegi wchodzą bardzo ładnie i bez problemów.
Samochód przeznaczony wg mnie do jazdy po prostej i bez dziur.
Nie mam zastrzeżeń. Bardzo fajne duże lusterka.
Bardzo fajnie działa dwustrefowy klimatronic. Dobrze chłodzi i dobrze utrzymuje temperaturę.
Dużo miejsca. Idealne do podróżowania dla 4 osób.
Bardzo kiepskie wyciszenie. Plastiki trzeszczą i skrzypią. Na prostych autostradach można powiedzieć, że jest dobrze. Na nierównościach polskich dróg tragedia.
Jak dla mnie super małe spalanie. Mam ciężką nogę i przyzwyczaiłem się po BMW do liczb dwucyfrowych. A tutaj maksymalnie 6,5 ltr/100. SUPER.
Często psują się właśnie drobiazgi. A to odpadnie plastik od spryskiwacza reflektora, a to przestają działać podświetlenia przycisków opuszczania szyb, przy włączeniu podgrzewania tylnej szyby radio może nie trzeszczeć (antena w szybie). Dużo ma też pozytywnych i przydatnych drobiazgów, z których jestem zadowolony. Podoba mi się guzik start/stop; tylna wycieraczka podczas deszczu sama się włączy przy włączeniu wstecznego, dużo schowków.
Zawieszenie tragedia - co bym nie naprawił za chwile zepsuje się coś nowego. Zerwał mi się pasek rozrządu i pół silnika do remontu - 5000 zł.

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

5,3