Układ hamulcowy
: Hamulce jak brzytwy - na pierwszym \"czerwonym\" gdy depnąłem pedał myślałem, że wyląduję na przedniej szybie. Pozytywnie, naprawdę.
Pomimo powszechnej opinii o awaryjności Laguny jestem bardzo zadowolony z decyzji o zakupie tego auta. Mam nadzieję, że za 10-50 tysięcy kilometrów moja opinia wciąż będzie taka sama. Czas pokaże.
Kultura pracy stoi na naprawdę wysokim poziomie. Jednostka diesla \"klekocze\" ciszej, niż np. silnik 1,9 JTDm Fiata w Alfie 147. Cztery gwiazdki, bowiem, brakuje trochę mocy, choć można to zmodyfikować za pomocą chiptuningu, który także wpływa pozytywnie na spalanie.
5-biegowa skrzynia w jednostce 100-konnej jest z pewnością tańsza w obsłudze, niż jej 6-biegowy odpowiednik. Głównie ze względu na brak koła dwumasowego. Minusem jest to, że czasami potrafi się zaciąć na 5-tym biegu, pomimo tego, że olej przekładni wymieniano zaledwie kilkaset kilometrów temu.
Precyzyjnie się prowadzi, na dłuższych trasach pozwala się odprężyć. Jest ok - brak zastrzeżeń. Układ znakomicie dopasowany do auta tej klasy.
Przód, boki i lusterka jak najbardziej ok. Za to z tyłu jest już gorzej - w moim przypadku nie obeszło się bez czujników cofania. Polecam.
Wnętrze przyjazne użytkownikowi - kierowca ma wszystko w zasięgu ręki. Wygodnie, przestronnie i nowocześnie.
Zimą, przy -10 stopniach ciepłe powietrze bije z otworów wentylacyjnych już po około 3-4 kilometrach. Latem jeszcze nie jeździłem więc o klimie nic nie powiem.
Bardzo duża ilość miejsca - mnogość różnych użytecznych schowków.
Nawet przy wysokich prędkościach Laguna utrzymuje znakomitą ciszę w swoim wnętrzu. Podczas pracy na wysokich obrotach również nie zauważyłem jakichkolwiek hałasów, które uprzykrzałyby życie kierowcy.
Jest dobrze, co nie oznacza, że mogłoby być lepiej. Co prawda nie zrobiłem autem więcej jak 1000km, jednak już widzę, że stosunek spalania do oferowanego komfortu stoi na wysokim, pozytywnym poziomie.
Pojazd w tej klasie, z takim wyposażeniem i komfortem za nieco ponad 15-tysięcy złotych? Jak za 8-letnie auto nie jest to wygórowana cena.
Ze względu na ilość elektronicznych dodatków zdecydowany plus.
Jak na razie nie miałem większych problemów z autem - jak już pisałem nie zrobiłem nim od zakupu jeszcze nawet 1000 kilometrów, jednak po wymianie rozrządu, wszystkich filtrów i olejów nie zauważam żadnych problemów. Pojazd pracuje tak jak powinien i oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 101KM 74kW