Ocena kierowcy - Renault Laguna II Hatchback

Bartosz B - www.klubrenault.pl/3m [bb@laczpol.pl], 19 lat temu
Silnik 2.0 i T 16V 165KM 121kW
Rok produkcji 2003
Renault Laguna II Hatchback 2.0 i T 16V 165KM 121kW 2002-2007 - Oceń swoje auto
Moją ocenę winduje silnik, skrzynia, ergonomia i wyciszenie auta. Ostatnio zamontowałem gaz. Jestem zadowolony z tego rozwiązania. Moja kieszeń również.
Rewelacja. Szczególnie sprężystość jest super. Nawet na 6-tym biegu auto jest bardzo dynamiczne. W porównaniu z 220 konnym Saabem Aero, RL traci jedynie na prędkości maksymalnej. Tu 220km/h (wg papierów) a w Saabie 240km/h. Jednak już udało mi się Laguną przekroczyć 245 km/h. Niestety, tylko z górki. Ponadto bardzo cichutko ze względu na to że turbo nie lubi wysokich obrotów. 200 km/h jest przy 5 tys obr/min na 6-tym biegu. Na tym samym biegu 90 km/h to dokładnie 2 tys obr/min.
Sześciobiegowa skrzynia jest super. Jedynie 1 ,2 i 3 mogły by być "dłuższe".
Bardzo dobrze trzyma w zakrętach. Jednak uważać należy na szybkim pokonywaniu zakrętów na nierówności.
Widoczność bardzo dobra. Do tyłu słabo troszkę ale na szczęście jest sonar.
Podłokietnik, etui na okulary, czerwone podświetlenie nocne, 4 gniazda elektryczne, 2-strefowa klimatyzacja, tylna szyba uchylna, składane i ogrzewane lusterka, roletki przeciwsłoneczne, spryskiwacze świateł, pilot seryjny do radia, radio chowane za klapką, odpalanie przez przycisk... Jest tego trochę, ale wszystko na plus. Jedynym małym minusem dla rodziny z małym dzieckiem jest zbyt jasna tapicerka...
Na pochwałę zasługuje system odparowywania szyb. Za pośrednictwem 1 przycisku, wentylacja dobiera odpowiednie nastawy wraz z włączeniem klimy, by jak najszybciej usunąć wewnętrzne zaporowanie szyb. Minusem jest trzeszczenie tapicerki podczas rozgrzewania się auta w zimie. Dosłownie słychać jak się rozszerza plastik...
Regulowane fotele we wszystkich płaszczyznach, zarówno kierowcy jak i pasażera. Do tego podłokietnik z przodu i bardzo funkcjonalny z tyłu.
Nawet przy 200 km/h radia słuchamy na "10" w 32 stopniowej skali. Rewelacja. Wielka zaleta silnika który pracuje do 5 tys obr/min.
Jeżeli chodzi o jazdy na trasie powyżej 120 to rewelacja. Zawsze około 10 l/100km. Jednak każdy wjazd do miasta oznacza spalanie widoczne na wyświetlaczu. Przy pałowaniu auta na trasie do 220 km/h przez ponad 300 km średnie spalanie kończyło się nawet wynikiem 15,7 l/100km.
Auta z silnikami doładowanymi na szczęście są coraz tańsze.
Laguna II nie cieszy się dobrą sławą, jednak na razie nie mam (odpukać) na co narzekać. Jednak odnoszę wrażenie (subiektywne), że przy każdym mocnym, dynamicznym ruszaniu (z utrata przyczepności) auto "gubi" zawieszenie... Ale być może to wina tego, że auto wyprodukowano dla mniejszych mocy.
Jak wyżej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i T 16V 165KM 121kW [l/100km]