Ocena kierowcy - Renault Laguna II Hatchback

Rok produkcji 2001
Renault Laguna II Hatchback 1.8 16V 120KM 88kW 2001-2005 - Oceń swoje auto
Karoseria : Zero rdzy dobrze zabezpieczenie antykorozyjne
Układ elektryczny : Całokształt który czasem dość bardzo irytuje
Przestronne wygodne wnętrze. Spory bagażnik, ładny wyglad
Dość dynamiczny jak na 120 KM. Ogonie Nie miałem z nim problemów. Jedyną wadą jest elektryka, wymiana 3 razy czujnika ciśnienia w kolektorze dolotowym była największym utrapieniem ale mimo tej usterki silnik odpalał normalnie i jeździł innych dolegliwości nie miałem. Wymiana kompletnego rozrządu na oryginalny to koszt około 440 zł na alledrogo:)
Biegi wchodzą płynnie bez większych oporów. Po zakupie puszczając sprzęgło trochę szarpalo ale po 2 miesiącach padła skrzynia. Zakupiłem druga wymieniłem olej i było ok.
Zawieszenie jest zbyt komfortowe nie nadaje się do szybkich pokonywaniu zakrętów, delikatne sforznie ale łatwe do wymiany, końcówki drążków też nie należą do dlugo dystansowcow ale duży wybór dobrej jakości zamienników w przystępnych cenach. Tylne zawieszenie wymiana amortyzatorów koszt niecałe 200 zł , belka z tylu z którą nie miałem z nim problemów i podczas użytkowania auta nic nie robiłem. Najlepsze hamulce jakie kiedykolwiek miałem okazję używać
Bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne w mojej Lagunie nawet jednej rdzawki nie ujrzalem progi oraz podłoga w super stanie też ruda się tam nie panoszyla
Przednia i tylna szyba ok ale lusterka mogłyby być bardziej funkcjonalne
Nie jest najgorsza , sporo schodków i kieszonek, plastiki dobrze spasowane nie trzeszcza i nie skrzypia. Trochę kiepskie materiały w wykończeniu wnętrza mam na myśli uchwyty do zamykania drzwi lub przyciski do szyb oraz sterowaniu lusterek dziwnie się wycieraja
Szybko się nagrzewa, szybko chłodzi, łatwy dostęp do wentylatora, dostępność do filtra kabinowego też nie najgorszy po zdemontowania schowka pasażera
Sporo miejsca wygodne fotele trasa 300 km bez zmeczenia nie chciało mi się wysiadac. Najlepsza opcja to jazda w 4 osoby
Do 120 jest ok powyżej słychać już silnik także przydała by się szóstka. Ale nie jest tragicznie
Czesci ogolno dostepne niezbyt drogie latwosc naprawy oraz dobra znajomosc budowy pojazdu przez ogarnietych mechaników lub swoją znajomość mechaniki czyni to auto dla ludu z niskimi kosztami eksploatacji
Cena niewygorowana co do jakości za nie duże pieniądze można mieć wygodny samochód posiadający klimatyzację i nie zajechany egzemplarz pod warunkiem że poprzedni właściciel o niego dbał
Tu już piąta ahillesowa jest elektryka ohhh a mianowicie prowadnice oraz silniczki szyb wszystkich. Po zakupie wymieniłem tylna prawa, później tylna lewa i od kierowcy. Białaczka jaka miałem to czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze dolotowym który wymieniłem 3 razy, czujniki ABS których wymieniłem też 3, nie działający spryskiwaczy na tylna szybę do dziś nie wiem czemu nie chce działać, przepalajace się podswietlenie wyświetlacza od sterowania klimatyzacji które wymieniłem dwa razy ale sterowanie o dziwo zawsze działało
Prócz wymiany skrzyni biegów większych bolączek nie miałem zawsze dojezdzalem z punktu A do punktu B. Użytkownicy narzekają na czytnik karty u mnie działało wszystko perfekcyjnie

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 120KM 88kW [l/100km]

8,3