Układ hamulcowy
: Niesamowicie skuteczne hamulce jak na tak duży samochód.
Przeniesienie napędu
: Wspomniany łącznik półosi ze skrzynia biegów.
Samochód jako ogólny oceniam wysoko. Przemyślany , praktyczny i przestronny wóz. Z tym , że jego usterkowość jest nie do przyjęcia. Nie zawsze byłem pewien czy dotrę do pracy. Dwa razy nie dojechałem , gdy ukręcił się łącznik półosi ze skrzynią biegów. Przy dodawaniu gazu wydobywał się "rzężący" dźwięk , a samochód nie jechał. O dziwo , żaden ze "znawców" , z którymi konsultowałem zakup Laguny nie wspomniał o takiej w sumie awarii. Po fakcie dowiedziałem się od mechanika , że to typowa usterka w tej wersji silnikowej. Ponoć już 1.8 i 2.0 , z racji starszej konstrukcji mają półoś bezpośrednio wpuszczoną w skrzynię bez łącznika. Ogólnie samochód polecam , ale wyłącznie w idealnym stanie i z mocniejszym silnikiem.
Trochę za słaby , stosunkowo ekonomiczny , mało awaryjny. Na szczęście nie posiadał KZFR. Zaraz po zamontowaniu LPG padła cewka zapłonowa.
Średnio precyzyjna , nie przytrafiła się żadna usterka , co jest dość typowe dla Renault z tych roczników.
Samochód prowadził się pewnie , niesamowicie komfortowy.
Mimo lakieru akrylowego , powłoka trwała , brak śladów korozji . Niechlujnie złożone nadwozie , choć mogła mieć na to wpływ przeszłośc pojazdu.
Samochód usterkowy , ale nieszczególnie kosztowy w utrzymaniu.
Samochód tani w zakupie jako używany , jednak i jakościowo jest nienajlepiej.
Usterki to chleb powszedni , z niektórymi dało się jeździć.
Dwukrotnie samochód stanął na trasie z powodu awarii układu napędowego ( wspomniany łącznik ). Dwie gwiazdki tylko dlatego , że było to niedaleko domu ,a nie gdzieś w trasie badź za granicą.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 107KM 79kW