Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Laguna I Hatchback 2.2 dT 115KM 85kW 1996-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Perfekcyjny
Karoseria : Niestety był to problem po nie do końca dobrych naprawach wykonywanych przez poprzedniego właściciela
Przesiadka z 4 lata starszego audi za tą samą cenę? dobry krok. polecam
Egzemplarz, którego byłem posiadaczem naprawdę zasługuję na miano określenia doskonałego. Silnik żwawy i mocny, turbina cicha i niezmiernie sprawna. Gdy byłem z nim na wymianie oleju, mechanicy łapali się za głowę, gdyż silnik po odsłonięciu pokrywy był słuchy jak pieprz i czysty jak z fabryki.
Ocena średnia. Chyba wszystkie renault (jeśli chodzi o starsze modele) mają przypadłość do \"tępego\" wrzucania biegów. Jeździłem kilkoma innymi i to jest raczej standard, ale cóż... To nie skrzynie audi.
Podobnie jak ze skrzynią biegów, wspomaganie dość słabe (odnosząc się do starego audi, mojego poprzedniego auta, jednak jeśli chodzi o manewry na drodze, bardzo dobrze czuje się auto.
Duża , dobrze wyprofilowana przednia szyba, słupki nie zasłaniają wcale drogi. Bardzo dobrze.
Renault choć nie jest vw to dobrze skonstruowany, samochód. W czasie wyprawy nad morze po 8h jazdy wysiedliśmy bez bólu pleców a to ważne. Fotele perfekt. Jedynym małym minusem jest airbag w miejscu schowka po stronie pasażera. (w wersjach przedliftingowych). Jednak ten, jak i ten w kierownicy ocaliły mi życie podczas groźnego wypadku.
Szybko grzeje, klimka chłodzi... Ocena bardzo dobra.
Dużo miejsca z przodu i z tyłu nawet w hatchbacku:)
Mimo, że to diesel, auto komfortowe jeśli chodzi o \"cichość\" i dłuuugą jazdę.
Strasznie elastyczny silnik. W Trasie autko paliło 5-8(w zależności od prędkości), w mieście trochę więcej, ok. 9-11.
Doskonała.
Rok czasu, wymienione: -końcówki drążków, -2 razy olej, -sworzeń ... i to wszystko... 30000km bez poważnej usterki
Bezpieczeństwo na 1 miejscu. Tym autem miałem wypadek. Kierowca innego auta nie ustąpił mi pierwszeństwa i niestety, nie było czasu na odbicie, ani hamowanie. Laguna niestety do kasacji, ze względu na drogie koszty napraw belki etc, lecz samochód sprawcy zamienił się w \"puszkę\". Na szczęście wszyscy żyją.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 dT 115KM 85kW [l/100km]

7,7