Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

Silnik 2.2 D 84KM 62kW
Rok produkcji 1995
Renault Laguna I Hatchback 2.2 D 84KM 62kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : Dość dobrze się sprawuje jak na swój przebieg.
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów
Układ elektryczny : Imobilizer, centralny zamek, wskaźnik poziomu paliwa i inne
Karoseria : Pełno rdzy a podwozie istna masakra.
Auto bardzo dobre na dalsze wypady, wakacje, przejazdy służbowe. Wygodny, ekonomiczny, bezpieczny, może się podobać ale na tym się kończy, reszta to tylko wady. Drobiazgi powalają! Kiedy naprawi się jedno to wyłazi drugie np otwierające się podczas jazdy drzwi.. niby nic i można naprawić samemu ale żeby dostać się do zamka to trzeba rozbebeszyć całe drzwi a jak już się to zrobi naprawa zamka zwykle kończy się na jego wymianie. Poważne usterki w moim przypadku to skrzynia biegów i pełno rdzy nie do pokonania. Oprócz wygody to tylko same kłopoty i wydatki.
Silnik jest bardzo wytrzymały i dość dynamiczny oraz elastyczny. Przez cały okres użytkowania nic się w nim nie zepsuło.
Ostatnia z serii usterek to właśnie była skrzynia biegów. Bardzo zawiodłem się na tym samochodzie głównie przez skrzynie biegów. Kiedy była sprawna to też nie była doskonała... ciężko było wyczuć biegi a niektóre nie chciały wchodzić być może to były już objawy jej końca.
Prowadzi się przeciętnie. Podczas wchodzenia w zakręty trochę za bardzo się przechyla przez co ma się wrażenie że wypadnie się z drogi. Jest też trochę podsterowny.
Widoczność jak na te gabaryty jest dobra. Trochę ciężki do wyczucia jest tył auta, trudno określić odległość podczas parkowania.
Wszystko jest tam gdzie powinno być. W moim modelu brakuje mi jedynie podłokietnika do którego przyzwyczaiłem się z innych aut. Bardzo dużo miejsca jak dla kierowcy tak i dla pasażerów. Bagażnik duży tylko że u mnie bez dzielonych oparć tylnych foteli (czasami przydatne). Bardzo wygodne przednie fotele. Wszystkie elementy dość dobrze wykonane ale tylko to połączenie weluru z kiepskim materiałem :\\
Wentylacja wystarczająca żeby odparować parę z szyb ale niestety w moim modelu bez klimy a szkoda. Ogrzewanie dobre jak na diesla - zimą nagrzewa się po przejechaniu ok 3 kilometrów.
Bardzo dużo miejsca dla kierowcy i pasażerów, duży bagażnik, bardzo wygodne przednie fotele, dużo miejsca na nogi, jeśli chodzi o przestrzeń i wygodę auto jest na 5.
Bardzo dobre wyciszenie jak na tak duży silnik w dodatku diesla można podczas jazdy 100km/h rozmawiać szeptem (później zaczyna go trochę słychać) Auto super na dalekie podróże nie biorąc pod uwagę jego usterkowość :)
Silnik diesla 2.2 wolnossący pali mi od 6-8 l/100km myślę że jest dobrze. Ceny napraw nie należą do najtańszych ale wygląda to lepiej niż w japońskich wozach.
Samochód godny uwagi ale dla osoby która lubi sama naprawiać drobiazgi a za te pieniądze można kupić lepszy samochód tylko taki minus wygoda.
Drobiazgi? masakra... W tym samochodzie psuje się chyba naprawdę wszystko co drobne a potrafi narobić problemu. Moje przykładowe usterki to: otwierające się podczas jazdy tylne drzwi( uszkodzony zamek). psujący się zamek klapy bagażnika, nieszczelność szyby i wieczne zalewanie elektroniki centralnego zamka i imobilajzera, klapiące klamki, niedziałający wskaźnik poziomu paliwa i wiele innych... szkoda nawet pisać.
Zdawało się że skończy się na drobnych usterkach które są uciążliwe ale można niektóre samemu naprawić... niestety nie! Pompa wody, skrzynia biegów i już są wydatki....

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 D 84KM 62kW [l/100km]

6,6