Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

Silnik 2.0 113KM 83kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Renault Laguna I Hatchback 2.0 113KM 83kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Zaskoczyło mnie kilka rzeczy. Nie spotkałem się do tej pory z autem które by nie rdzewiało. A jednak! Na mojej lagunie nie ma ani grama rdzy pomimo 15 lat na karku. Zaskoczył mnie układ hamulcowy - hamulce na przedniej i tylnej osi tarczowe - żylety! No i w końcu zaskoczył mnie ZEROWY poziom usterkowości! Dziwi mnie narzekanie na francuskie samochody, że się psują. W ciągu 5 lat nic mi się nie zepsuło.
Zawieszenie : Dosyć szybko się zużywa na polskich dorgach.
Samochodów idealnych nie ma. Jest kilka drobnych minusów, ale nie są to wady z którymi nie można żyć - radość jaką daje to auto codziennie powoduje że zapominamy o takich drobnostkach, jak trzeszczący plastik za tylną kanapą. Sylwetka auta mimo 15 lat nadal jest ładna i dynamiczna. Nigdy nie zrozumiem mitów o awaryjności francuskich aut. Z resztą panujących tylko w Polsce. Jeśli ktoś dba o auto, to ono odwdzięcza się bezawaryjną pracą. Poziom wyciszenia, ilość miejsca w środku, właściwości jezdne i dobre hamulce sprawiają że auto jest nienaganne - no, w końcu jest to prawie limuzyna.
Silnik bardzo kulturalnie pracuje. We wnętrzu w ogóle go nie słychać. Nie przenosi także żadnych drgań do wnętrza auta. Dosyć elastyczny, ciągnie już przy niskich obrotach, wyraźny przypływ mocy ma przy 3500 obr. Z powodzeniem można wyprzedzać nawet długie ciężarówki bez obawy że nie zdążymy. Przyspieszenie 10,5 s od 0 do 100 km/h jest wystarczające. Kompromis między mocą a spalaniem z lekką przewagą tego pierwszego.
Duży plus za krótki skok lewarka. Biegi wchodzą precyzyjnie, bez żadnego oporu. Pozycja dźwigni też jest wygodna - pod lekkim kątem. Dźwignia poręczna, dobrze leży w dłoni, wygodny jest też kapturek od biegu wstecznego. Mały minus za lekkie przenoszenie drgań z układu napędowego na lewarek. Mógłby być także 6 bieg, ale to jeszcze nie te lata produkcji.
Nie można narzekać. Wspomaganie kierownicy jest świetne, na parkingu nie trzeba używać żadnej siły, za to przy większych prędkościach siła wspomagania spada i układ kierowniczy bardziej twardnieje. Co do zawieszenia, też nie mam uwag. Bardzo komfortowe, jeśli droga jest równa to po prostu płyniemy, jeśli jest nierówna to chyba żadne auto nie wybiera i nie tłumi nierówności tak dobrze jak to. Żadne stuki z zawieszenia nie przenoszą się do wnętrza auta. Hamulce żylety! Auto trzyma się drogi jak przyklejone. Nie traci przyczepności nawet przy gwałtownym hamowaniu. Mały minus za to, że powyżej 180km/h tył zaczyna się bujać. Ale ćoś za coś. Ja jednak wolę komfort. Tym bardziej na polskich drogach.
Samochód jest bardzo długi (4,5 metra) a widoczności do tyłu nie ułatwiają szerokie słupki tylne i dość mocno pochylona tylna szyba. Jednak widoczność do przodu, przez boczne szyby oraz w lusterkach jest wzorowa. Duży plus za szerokie kąty widzenia w lusterkach bocznych.
Nie ma na co narzekać. Wszystkie przyciski są ułożone intuicyjnie wszystkie dźwignie są pod ręką i tam gdzie być powinny. Jedyny minusik mogę postawić za przyciski na panelu klimatyzacji - stawiają troszkę zbyt duży opór przy wciskaniu. Wskaźniki są dobrze widoczne w nocy, nie drażnią podświetleniem.
Pomijając fakt, że tak duży silnik przy ujemnych temperaturach potrzebuje trochę więcej czasu na rozgrzanie się, zanim poczujemy ciepłe powietrze z nawiewu, to nie mam żadnych zastrzeżeń. Co do reszty jestem zachwycony. Automatyczna klimatyzacja to świetna rzecz. Po prostu ustawiam sobie temperaturę jaką chcę mieć (np. 21*C) a o resztę dba komputer. Sam steruje pracą kompresora klimatyzacji, lub (w zimę) otwieraniem i zamykaniem nagrzewnicy a także prędkością wentylatora (w 10 stopniowej skali!). My tylko wybieramy, gdzie powietrze ma się wydobywać. Zimą za pomocą klimatyzacji odparujemy szyby w ciągu 15... sekund! A nie 15 minut tak jak w przypadku zwykłego ogrzewania. I nie ugotujemy się przy tym :)
Tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń. Fotele są bardzo wygodne. W trasie po przejechaniu 400km nie czuję żadnego bólu pleców. Zakres regulacji jest wystarczający zarówno w pionie jak i poziomie. Świetna rzecz to możliwość wypchnięcia w fotelu kierowcy odcinka lędźwiowego. Koniec z bólem "krzyża"! Wysiadamy odprężeni i zrelaksowani. Jeśli chodzi o miejsce na nogi to zarówno pasażerowie z przodu jak i z tyłu mają go na prawdę bardzo dużo. Zmieści się każdy. Dodatkowy plus za 3 pas na tylnej kanapie, który także jest 3-punktowy.
Tutaj także jest idealnie. Przy jeździe po mieście 60km/h słyszymy praktycznie tylko cichy wietrzyk. Po zatrzymaniu się zapada głucha cisza. Nie dochodzi do nas dźwięk pracującego silnika do ok 3000 obr. Później staje się wyraźniej słyszalny. W trasie przy 100-110km/h słychać tylko lekki szum, który nie jest drażnący. Dopiero powyżej 140km/h szum wiatru staje się głośniejszy.
Zużycie paliwa w mieście nie jest najniższe no ale trzeba wybrać - moc albo ekonomia. Przy średnio-dynamicznej jeździe po mieście nie zejdziemy poniżej 10l/100km a przy włączonej klimatyzacji i ostrym przyspieszaniu auto potrzebuje nawet 12l/100km. Za to odwdzięcza się w trasie. Spalanie na poziomie 6.5-7.0 przy jeździe 90-120km/h i włączonej klimatyzacji. Jeśli pojedziemy szybciej niż 140km/h spalimy troszkę ponad 8l/100km.
Dobre auto za na prawdę niską cenę. Poprzez mity które panują w Polsce, francuskie auta używane są tanie, na czym zyskujemy my, klienci. Jedyną rzeczą jaka może odstraszać to spalanie które w mieście jest dość wysokie, jednak instalacje gazowe do tego auta nie są drogie. Jeśli ktoś szuka rodzinnej limuzyny za niewielką cenę - szczerze polecam bo warto. Wystarczy dbać o auto a ono na pewno się odwdzięczy. W myśl powiedzenia - jak dbasz, tak masz.
Jedyne drobiazgi to trzeszczący plastik za tylną kanapą w zimę i fotel kierowcy który dostał luzów na mocowaniach po około 150 000 przebiegu. Co do reszty nie mam uwag.
Przez 5 lat użytkowania do tej pory nie spotkały mnie żadne usterki. Wymieniam tylko normalne części eksploatacyjne (np. sprężyny wymieniłem dopiero po 157 000 przebiegu) filtry, oleje, tarcze i klocki hamulcowe, no i ze względu na nasze polskie drogi - końcówki drążka kierowniczego i łączniki stabilizatora.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 113KM 83kW [l/100km]

8,4