Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

zszaran@poczta.onet.pl, 20 lat temu
Silnik 1.8 90KM 66kW
Rok produkcji 1998
Renault Laguna I Hatchback 1.8 90KM 66kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Polecam Lagunę I fazę, bo o II. fazie nic nie powiem. Mój egzemplarz był bardzo udany i poza jednym wydarzeniem bezusterkowy.
Stary 8-zaworowy, ale zupełnie wystarczającu nawet na dość dynamiczną i ekonomiczną jazdę.
Bez zastrzeżeń, po 100 tysiącach wymieniłem plastiki z dźwigni biegów ( moja decyzja, bo chciałem mieć sztywne jak w nowym aucie )
prowadzi się rewelacyjnie, nie jest tak miękka jak citroen, ale bardzo mi odpowidała
Bardzo dobra, choć z cofaniem troche problemów, brak dobrego wyczucia końca auta
Na prawdę pasowało mi w tym aucie wszystko !!
Nie miełem klimy, ale przewietrzenie w lecie było dobre a ogrzewanie zimą OK. Jedyną wadą był nawiew na wycieraczki, zimą często zamarzały bo były poniżej strugi powietrza na przednią szybę !!
OK
Głośna była, choć nie hałaśliwa
Gaz na poziomie 9,5 l, benzyna 8-8,5. Pezglądy tylko w ASO, ceny akceptowalne, ale części lepiej kupować nie oryginalne - producent często ten sam, a cena 50% mniejsza ( np tarcze w NORAUTO ).
Duże, wygodne auto !!
Na prawdę drobiazgi, nawet nie pamiętam !!
Trudno ocenić, pęk pasek rozrządu po 80 tysiącach, ale serwis się poczuł do odpowiedzialności i tylko to jedno wydarzenie ( naprawili, bo przy przeglądzie 75 tyś. za mocno go docisneli ). Poza tym przez 100 tyś, które przejechałem osobiście nic się nie stało.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 90KM 66kW [l/100km]

8,1