Duży samochód za niewielkie pieniądze. Ale uwaga nie warto oszczędzać na serwisie. Wymieniaj wszystko na czas a będziesz długo zadowolony.
Silnik ok., żadnych usterek przez 4 lata użytkowania. 144Nm przy 2750 obr./min. nie jest to dużo jak na 1240kg ale da się sprawnie wyprzedzać.
Jeżeli chodzi o zawieszenie laguno to jest średnio. Części są tanie i łatwo dostępne. Przez 4 lata 2 razy wymieniałem łączniki stabilizatora. Ale nie oszukujmy się ze na polskich drogach to tylko czołg nie popsuje sobie zawieszenia :)
Wszystkie przelaczniki sa tak gdzie powinny.
Ogrzewanie super, kimy nie mam wiec cierpię w gorące dni.
Jedyna moja uwaga, dużo przeczytałem opinii i sporo ludzi pisze ze parują szyby ale nie próbują dojść przyczyny. Po pierwsze czy często suszycie dywaniki??, taki mały szczegół ale pod dywanikami jest sporo wilgoci a mało kto o to dba. Po drugie, niektórzy chyba zapomnieli ze jest cos takiego jak filtr przeciwpyłkowy i żałują 30zl na wymianę lub wogole wyrzucili go jak zaczęło śmierdzieć. Najczęściej takie problemy są powodowane przez użytkowników, a wiem cos o tym bo pracuje w serwisie i widziałem sporo samochodów zaniedbanych. Proponuje tez kupić sobie płyn do mycia szyb :), nie musi być to jakiś najdroższy ale przez brudne szyby od zewnątrz na których osiadł brud lub smog z dymu tytoniowego najczęściej tworzy się para wodna. Jest coś takiego jak Clin Anty-Para, kosztuje 4 zl w każdym hiper i supermarkecie a szyby tak nie parują mocno.
Wygoda, przestrzeń i komfort.
Do 120km/h jest ok
Zalezy jak to jezdzi. Jestem raczej spokojmym kierowca z zacienciem rajdowym hehe.
Mam wrażenie ze ten pan co wcześniej dodawał opinie ze tak mu się sypie samochód poprostu trafił na wyeksploatowany wóz. Wiec musze wam powiedzieć ze pracując w serwisie widziałem bardzie rozwalone samochody marki Audi, VW i BMW niż Renault. Wszystko zależy kto nim jeździł poprzednio i czy dbał o serwis. Samochód dobrze serwisowany i normalnie użytkowany nie będzie sprawiał problemów i nie ważne jak to marka. Zadajcie sobie pytanie czy zużycie klocków hamulcowych lub zużycie łącznika stabilizatora to usterka czy naturalnie zużycie eleatów samochodu odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ??? na naszych drogach wszystko się szybciej zużywa niż na niemieckich. A z drobnych usterek to mogę powiedzeń o drobnych wyciekach oleju z jednostki napędowej.
nie ma idealnego samochodu.