Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

student.lublin, 16 lat temu
Silnik 1.8 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Renault Laguna I Hatchback 1.8 90KM 66kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Karoseria : Ponadczasowy smaochod. 11 lat a wyglada ladniej od niektorych obecnie produkowanych samochodow.
Fajny, duzy i ponadczasowy samochod. Bylem przeciwnikiem Ranult ale zmienilem zdanie. Nie polecam Laguny II, znajomy ma i to jest studnia bez dna.
Pisze jeszcze raz. Poprzednia moja ocena byla trzy lata temu jak kupilem ten samochod. Jezeli chodzi o silnik to jest ok. To nie jest silnik dla osob ze sportowa zylka. Do normalnej i spokojnej jazdy wystarcza w zupelnosci.
Niestety ale moja skrzynia jest w zlym stanie. Jedno z łożysk huczy. Czasami haczy i nie można wrzucić pierwszego biegu.
Jak na polskie drogi to jest ok. Mieszkam w woj. lubelskim a tam nie ma dobrych drog. Przez tzry lata wymieniłem raz łączniki stabilizatora i prawa końcówkę drążka kierowniczego. Dodam ze jak wymieniłem 2 lata temu łączniki stabilizatora ktore kupiłem na allegro za 25 zl to do tej pory na nich jeżdżę, a jak wymieniłem za pierwszym razem na "A....." (polski zamiennik) to pojeździłem na tym 8 miesięcy :).
Troche tylko okno ogranicza widocznosc.
Wszytsko jest tam gdzie powinno byc.
Wszystko ok. Co dwa lata trzba wymienic filtr przeciwpylkowy.
Z przodu jest super. Z tylu lepiej w dwie osoby, trzeciej bedzie ciaśniej na długie trasy. No ale jak posadzi sie tam dzieci to beda miały bardzo duzo miejsca.
Ze względu na to łożysko z skrzyni biegow to jest głośniej. No i jak wydech mi skorodował to bylo bardzo glosno :), prawie jak w sportowym aucie. Środkowy wydech 190zl.
Samochod jest duzy, slinik 1.8 90 KM. Nie jest zle. Nie mam LPG bo malo jezdze. A jak jest LPg to dochodza inne wydatki i wsumie to bym zle na tym wyszedl. Zanim zamontujecie LPG to przeliczcie czy napewno to wam sie oplaci. Na stronie autocenrtum jest kalkulator na ktorym mozna policzyc po jakim czasie sie instalacja gazowa zwroci.
Za 7000 - 10000zl chyba nic ladniejszego i duzego nie znajdzie.
Samochód ma 11 lat. 156000km przebiegu. Od takiego samochodu nie ma co oczekiwać ze będzie super niezawodny ale biorąc pod uwagę inne marki to niezawodność jest na tym samym poziomie. Ceny części zamiennych myślę ze nie sa duze. Przez trzy lata wymieniłem poza częściami eksploatacyjnymi taki jak: olej, filtry, świece, płyny itd. Środkowy wydech 190zl z robocizna. Kocówkę drążka kierowniczego 45zl. Łączniki stabilizatora 25zl na allegro. Chłodnica wody 330zl (Valeo) .
Skzrynia biegow. Troche szumi to lozysko ale jezdze narazie.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 90KM 66kW [l/100km]

7,8