Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

Paweł, 15 lat temu
Silnik 1.8 16V 120KM 88kW
Rok produkcji 1999
Renault Laguna I Hatchback 1.8 16V 120KM 88kW 1998-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Przyspieszenie lepsze niż się spodziewalem.
Dla mnie SUPER, bez konkurencji w tej klasie z tego rocznika!
Silnik bardzo dobry, jak na swoją pojemność świetnie przyspiesza.
Biegi wchodzą gładko i precyzujnie, jedyna rzecz która może denerwować to zestrojenie ( wysokie obroty przy szybszych predkosciach 140km/h ponad 4 tys obr.)
Bardzo dobrze trzyma się drogi, świetne zawieszenie, bardzo komfortowe i miękkie a jednocześnie nie przechyla się na zakrętach.
Brak jakichkolwiek zarzutów
Wszystko pod ręką, regulacja kierownicy w pionie, dobre materiały, dużo schowków.
ogrzewanie bardzo dobre, w zimie grzeje, w lecie chłodzi, klima dość mocna.
Dużo przestrzeni dla kierowcy, pasażera jak i z tyłu. Duży bagażnik. Jak na tą klasę samochodu to uważam ze super.
Wyciszenie tak do 120 świetne, powyżej ze względu na szybko rosnące obroty rośnie.
Dla mnie świetnie, benzyny palił średnio 8-9l/100 km, po zamontowaniu instalacji sekwencyjnej pali mi 8-9l gazu. Ogólnie można założyć tak 8,5l gazu w trasie 9-9,5l w mieście.
To już któraś renówka którą jeżdzę (safrane, scenic, laguna III) mogę powiedzieć że jeśli ktoś dba o samochód to nie ma ŻADNYCH problemów. Zmieniam olej co 10.000km i leję paliwo, nic a nic się nie dzieje, zawieszenie wbrew opiniom bardzo wytrzymałe (dużo bardziej od VW). Ceny części niższe niż w VW (wiem bo miałem tez VW kilka).
Nic się nie dzieje, samochód ma na razie 123 tyś km, kupiony w niemczech od pierwszego wlasciciela z ks serw. wiec na razie SUPER, ale znająć markę Renault raczej nic sie dziać nie będzie.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 120KM 88kW [l/100km]

8,7