Ocena kierowcy - Renault Laguna I Hatchback

Silnik 1.6 i 16V 107KM 79kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Renault Laguna I Hatchback 1.6 i 16V 107KM 79kW 1997-2000 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaskakuje mnie trwałość, auto przejechało po warszwskich drogach tyle tysiecy kilometrów i każdego dnia wstaje rano i wiem ze odpale go i mnie nie zawiedzie. Super auto przebieg 292tyś i mam nadzieje ze jeszcze 100tyś spokojnie zrobi.
Zawieszenie : Nasze drogi nie pozwalają na wieczne urzytkowanie zawieszenia
Auto trwałe i godne polecenia, nie straszne sa lagunie przebiegi rzędu 400-500tyś tu nie ma co się bać przy zakupie używanego trzeba zwrócić uwagę na to czy nie jest zakatowany a bedzie jeszcze długo jeździł. taka ciekawostka dla kupujących używane auto - szczotki alternatora wytrzymują ok 300tyś jeżeli były wymieniane tzn może mieć większy przebieg.
Jestem pierwszym właścicielem auta i przejechałem prawie 300tyś. Dziś już nie porywa na tle innych aut, ale jak był nowy to mało kto startował szybciej z pod świateł. Silnik jest ok 4+ ważne aby o niego dbać. Olej wymieniam co 20tyś, rozrząd co 80tyś lepiej nie przedobrzyć. Z silnikiem nie ma problemów lekkie wycieki ok 220tyś ale proste do usunięcia. Auto na pusto dobrze przyśpiesza. Gorzej gdy pełne. Pracuje równo ii nie ma problemu z braniem oleju.
Po blisko 300tyś jestem pod wrażeniem jak precyzyjnie działa. Raz wymieniany olej przy 250tyś wraz ze sprzęgłem. Sprzęgło fabryczne bardzo trwałe, powodem wymiany było wytarte słoneczko. Nie okazywało jeszcze poślizgów, ale i tak wymieniłem kompletne. Zmorą było bardzo twarde sprzęgło. Stanie w korku powodowało spore zmęczenie lewej nogi. Dodam że 99% przebiegu wykonuje po Warszawie. Tutaj nic się nie psuje.
Sprawdziłem amortyzatory przy ok 285tyś przód 75 i 77% skuteczności tłumienia - rewelacja, tył gorzej 55 i 54%. Tu psuje się najwięcej końcówki drążków tuleje w wahaczach, końcówki stabilizatora. Tył jest bardzo trwały Fakt zę auto jest bardzo komfortowe i dobrze sie prowadzi. Minus jest też to iż gdy jeżdżę na stalowych felgach łatwo przegrzać hamulce, latem na aluminiowych o wiele dalej przesuwa się ta granica, polecam.
Widocznosć jest ok. 5 wszystko widać i łatwo wyczuć odległość. Duże lusterka regulowane el e. podgrzewane to wystarcza. Nie ma problemów z widocznością.
Ergonomia również 5 wszytko jest pod ręką łatwo zając pozycję rożne elementy można sobie łatwo dopasować.
Tu jest super ogrzewanie bardzo wydajne po prostu zimą można zrobić pustynie. Trzeba dbać o wymianę filtra przeciw pyłkowego bo inaczej parują szyby. Gdy na 2 biegu wentylator zaczyna lekko gwizdać oznacza że trzeba wymienić filtr.
Miejsca jest sporo nie jestem wysoki ale nawet dla wyższych też starcza. Tu jest wszystko w należytym porządku.
Wyciszenie jest dobre ale mogłoby być lepsze słychać lekki szum wiatru trochę męczące.
Ekonomia to też mocna strona auta. Mój najlepszy wynik to 1100km na zbiorniku w trasie. Przy spokojnej jeżdzie wynik jest niezły. Ale potrafi spalić też 12-13L na 100km Wmieście ok 8-9L. Przeglądy są nie drogie nie mówiąc o ASO. Auto jest nie zawodne więc tylko lać benzynę i jeździć. Nie mam instalacji gazowej bo nie przepadam za tym. To tak jakby stołować się w makdonaldzie;-)
Dziś już to auto nie zachwyca jak było nowe. Pamiętam to jak dziś gdy odebrałem je z salonu....to był kawał dobrego auta. Uważam ze to był bardzo dobry zakup za dobre pieniądze jakość: dobry +
podświetlenie wskaźników na konsoli centralnej. i nie dogrzewanie prawego lusterka. Trzeba uważać na fotel pasażera, gdyż styki kali od poduszek i napinacza pod fotelem potrafią się rozpiąć w trakcie przesuwania fotela. Gdyby tak występowało trzeba dobrze po izolować kable. Kasowanie błędu w ASO ok 100zł - miałem to 4 razy wciągu eksploatacji auta.
Auto jest niezawodne tylko trzeba o nie dbać wtedy służy latami i to jest to. Auto ma prawie 300tyś ale jest w lepszej formie niż nie jeden sprowadzony z zachodu. Wymiana sprzęgła.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 107KM 79kW [l/100km]

8,9