: Lubię spokojną jazdę na niskich obrotach (1200 - 2000) - na autostradzie też potrafi pokazać \"pazurek\".
: System hands free.
Przyjemne auto rodzinne - codziennie jeżdżę drogami nieutwardzonymi na których auto dobrze się sprawuje. Bardzo bogato wyposażona wersja BOSE EDITION. Świetny na wyprawy w góry - układ 4x4 sprawuje się bez zarzutu - auto spokoje pokonuje śliskie podjazdy (na seryjnych oponach Continental - całorocznych).
Bardzo kulturalny diesel - dosyć cichy, do spokojnej i oszczędnej jazdy.
Biegi wchodzą bardzo precyzyjnie - sama przyjemność zmieniać je ręcznie.
Auto nastawione na spokojne pokonywanie kilometrów - na zakrętach lepiej przyhamować - komfort ponad wszystko.
Widoczność do przodu bez zastrzeżeń - do tyłu - nieco gorzej - sytuację ratują seryjne czujniki parkowania.
Wszystkie przełączniki (jak dla mnie) są tam gdzie być powinny - niczego bym nie zmieniał.
Standardowo - aczkolwiek w Scenicu klimatronik lepiej się sprawował - te koreańskie stopnie Celsjusza są jakieś inne.
Z przodu super wygodnie ale z tyłu też nie można narzekać (ale i tak Scenic nie do pokonania) - mój wzrost 182 cm.
Wydaje mi się że nie ma się do czego przyczepić - jak na diesla bardzo cicho w środku. Wspaniałe audio powoduje że słucham muzyki a nie silnika.
Spodziewałem się że tak ciężkie auto z napędem na 4 koła będzie palić więcej - średnio 7.5 l/100km.
W trasie po naszych polskich drogach lekko osiągałem 6.5 l/100km - podczas jazdy z dozwoloną prędkośćią na autostradzie spalanie wynosi 8 - 8.5 l/100km. Koszt pierwszego przeglądu 1070 zl (połowa tej ceny to olej - 8 litrów).
Za podobne pieniądze ciężko było znaleźć coś u konkurencji z podobnym wyposażeniem - na prestiżu mi nie zależy - potrzebowałem komfortowego auta dla siebie a nie dla oczu sąsiadów.
Jak na razie jest nieźle - wymieniłem tylko moduł zamka (handsfree) oraz mechanizm elektrycznego składania lusterka (być może ktoś szarpnął na parkingu). Auto pali i jeździ.
Jak do tej pory bez poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 150KM 110kW