Ocena kierowcy - Renault Kangoo II Mikrovan

verseau, 8 lat temu
Silnik 1.5 dCi 90KM 66kW
Rok produkcji 2011
Renault Kangoo II Mikrovan 1.5 dCi 90KM 66kW 2011-2013 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Fajne, osobowe zawieszenie - w sensie głośności pracy.
Świetna propozycja dla kierowców preferujących spokojną jazdę. Idealny tani samochód dla rodziny z dziećmi nadający się również do małego biznesu. Praktyczność na bardzo wysokim poziomie.
Ile ja się naczytałem o tym, że silniki 1.5dci to dno dna! Pewnie, po 150.000km coś się pewnie dzieje, ale ja nie jeżdżę więcej autem niż 100.000km i w żadnym dieslu (miałem 3) nie robiłem absolutnie nic. Ale olej wymieniam co 10-12kkm.
Troszkę ciężko i dość głośno pracuje lewarek zmiany biegów, ale to raczej cecha, a nie wada - można się przyzwyczaić i potem na to nie zwracać uwagi.
Fajne, elastyczne, ciche zawieszenie - podobno ze scenica. Do spokojnej jazdy bardzo dobre. Oczywiście gumowe i raczej mało precyzyjne więc zwolennicy dynamicznej jazdy będą zawiedzeni. Bardzo słabo wypada zimą z pełnym obciążeniem na śliskiej, ośnieżonej drodze - ale to chyba kwestia słabo dociążonego przodu.
Wielkie szyby + wielkie lustra = widoczność idealna. Tylko za szerokie słupki A.
Brakuje jednej rzeczy - regulacji wzdłużnej kierownicy. Poza tym bardzo dobrze.
Jednostrefowy climatronik w trybie auto wymaga wyłącznie ustawienia temperatury. I działa w 95% idealnie. Czasem w zimie za szybko kręci wentylator, co powoduje niepotrzebny hałas. W lecie bezbłędnie.
Uwag brak - po prostu duże auto.
Bardzo dobrze do 120km/h. Powyżej zaczyna się szum, który nie jest może specjalnie męczący, ale radyjko już trzeba ustawiać głośniej. Zawieszenie super - w porównaniu do starszych aut tego typu poprzedniej generacji.
W ciągu 50.000km płaciłem za olej, filtry i paliwo. Wymieniłem też klocki hamulcowe przód/tył (samodzielnie).
Na razie bardzo dobrze.
Brak.