Ocena kierowcy - Renault Kangoo I Minivan

Silnik 1.4 i 75KM 55kW
Rok produkcji 1998
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Renault Kangoo I Minivan 1.4 i 75KM 55kW 1997-2003 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : No, hamulce tam są rewelacyjne. Kiedy zdarzy się ,że jedzie kangurkiem ktoś inny, wysiada z auta szczerze osłupiały :)
Silnik : uszcz.pod głowicą
Karoseria : pojaw.się rdza nad uszczelką przedn.szyby (dach)
Inne : b.delikatne zamki, bez centr. zamka porażka
To jest samochód "z duszą". Trzeba go polubić - będzie dobrze służył. No i potrzebuje mądrego mechanika.
Jestem pod wrażeniem (pozytywnym) jakości tego silnika. Jestem jedynym kierowcą tego auta od wyjazdu z salonu. W ciągu 9 lat ( od 2 lat na gazie ) miał tylko 3 razy regulowane zawory. Pewną słabością była konieczność wymiany uszczelki pod głowicą ( w 1. i 6. roku eksploatacji )
Nie mam żadnych negatywnych doświadczeń.
Kiepsko zachowuje się przy silnych podmuchach bocznych wiatru (możliwe nawet "odbicie " z toru jazdy- zwłaszcza, gdy pusty). Za to doskonałe hamulce i coś, co nie pozwala mu zbytnio się przechylać przy skręcie.
Duże lusterka ! Siedzimy wyżej niż w większości aut osob.
Fotele pasażerów mogłyby być wygodniejsze.
Brak możliwości odcięcia się od nawiewu powietrza z zewnątrz , brak filtrów dostarczanego do auta powietrza. Latem w korkach koszmar (nie mam klimy). Ogrzewanie było b. sprawne, dopóki po awarii pompy wody pewien mechanik nie wlał "supernowoczesnego" płynu chłodz.o różowej barwie. Doszło do wytrącenia dziwnych farfocli- trzeba było płukać nagrzewnicę i wymienić chłodnicę.
Jak na auto użytkowe dobrze. Super półeczka nad przednią szybą. Brakuje schowka na klucze, ...
Co prawda brakuje głośników z tyłu, ale spokojnie można słuchać radia. Jest cicho, chyba, że otworzy się okno...
Po gwarancji przestałem korzystać z ASO (po incydencie, gdy za dolanie płynu do spryskiwacza naliczono mi 50 zł)- i jest ekonomicznie. Bezyny palił średnio 7 l., gazu pali 8 l. na 100km. Są już zamienniki części, dobrej jakości. To jest ekonomiczny samochód.
Ten samochód już kilkakrotnie zarobił na siebie :)
Jeszcze jako nowy miał niekiedy problem polegający na tym, że nie chciał zapalić po wyłączeniu silnika np. przed zamkn. przej.kolejowym (ciepły silnik) Po kilku min. (lub ostawieniu do serwisu - na gwarancji)- zapalał.W końcu coś popsuło się definitywnie, wymiana kosztowała 50 zł. (nie w serwisie) i do dzisiaj nic takiego się nie powtarza.
Już wspominałem - awarie uszczelki pod głowicą. Awaria pompy wody w niedzielę w Warszawie. Kompletna klapa, bo jestem z Poznania :) Nawiasem mówiąc, to trochę dziwne, że poznańscy taksówkarze mogą podholować zepsute auto, a warszawskim nie wolno ..

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 75KM 55kW [l/100km]

7,6