Ocena kierowcy - Renault Kangoo I Minivan Facelifting 2003
Przebieg:
40 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
Wersja wyposażeniowa Helios jest znakomitym wyborem zarówno dla firm jak i rodzin. Lista wyposażenia mojego auta jest dość obszerna:
2 poduszki powietrzne
alarm z centralnym zamkiem
klimatyzacja
radio cd
elektryka szyb i lusterek
i kilka innych rzeczy.
Nie ma na co narzekać, auto nie ma zbyt wygórowanej ceny.
Silniczek 1.5 DCi 85 km to dosłownie "żyleta". Gwarantuje bardzo dobre przyspieszenie i elastyczność.
Skrzynia bardzo precyzyjna, chociaż denerwuje blokada wysokich obrotów tzn. przy wyprzedzaniu i redukcji z 5tego na 4ty bieg, należy zwolnić prędkość i obrotów i całego samochodu by zredukować. Ale to drobiazg.
Jestem przyzwyczajony. Niektórzy twierdzą, że jest chybotliwy, ale myślę, że to nie prawda. Zawieszenie dobrze amortyzuje, nie jest ani za twarde (przypadłość niektórych modeli), ani za miękkie.
Nie mam problemu z widocznością, w kabinie jest aż nazbyt jasno, lecz ułatwia to manewrowanie np. na zatłoczonym parkingu.
Wszystko jest na swoim miejscu, plastiki są dobrej jakości i tak jak cała tapicerka znoszą próbę czasu.
Jest to jedna z najmocniejszych stron Kangoo. Klimatyzacja doskonale radzi sobie w zimę jak i w lato. Nic dodać, nic ująć.
Przestrzeni nie brakuje. "Kangur" bez problemu pomieści nawet rosłych pasażerów a ponadto dużo bagażu. Sprawdzi się jako auto rodzinne lub w małej firmie.
Silnik 1.5 DCi jest wewnątrz cichutki i można pomylić go z benzyniakiem. Z zewnątrz słychać cichutki "klekot" diesla.
Nie ma co narzekać na spalanie. Przy oszczędnej jeździe spala 5 litrów, ale przy ciężkiej nodze nawet do 7.
Myślę, że pieniądze nie pójdą na marne. Autko znakomite. Polecam silnik 1.5 DCi jako wszechstronny i najlepszy, 1.2 jako tania wersja do miasta(najtańsze modele), 1.9 DCi jako mocny i oszczędny diesel(najdroższa wersja).
Przez 2 lata oprócz normalnych czynności serwisowych jak wymiana oleju itp, wymieniłem tylko wycieraczki.
Tak naprawdę nie wiem co to znaczy.
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 82KM 60kW