Ocena kierowcy - Renault Kangoo I Minivan Facelifting 2003
Silnik 1.5 dCi 82KM 60kW
Rok produkcji 2004
Przebieg:
27 tys. km
Ten model, który zakupiłem uważam za dobry ale jakbym kupował jeszcze raz to:
- nie ten silnik (wybrałbym 1,9 dCi)
Nie wiem jak z takimi drobnymi usterkami w innych modelach czy wszyskie mają takie wady czy poprostu ja źle trafiłem
Silnik sprawuje się doskonale. Natomiast jest problem z stosunkiem mocy do pojemności. Silnik 1,5 dCi świetnie nadaje się do jazdy miejskiej, na trasie jest dużo gorzej. Przy prędkości 120/130 km/h duże oborty silnika (ponad 3000 tys)a co za tym idzie większe spalanie. Dlatego świetnie nadaje się do jazdy po mieście. Bardzo elastyczny i dynamiczny.
Bardzo cicho pracuje, choć czasami na trasie brakuje 6 biegu :). Nie wiem czy miałem pecha ale zaraz po zakupie nowego auta (przebiego około 1000km)musiałem udac się do serwisu bo w fabrycie źle założyli poduszki pod skrzynią.
Układ jezdy całkiem dobry. Jedynyną wada jest to iż w momencie gdy nie jest dociążony (tylko kierowca) przy większych prędkościach (około 120/130km/h) niezawsze dobrze znosi zakręty. Bardzo dobra moim zdaniem średnica zawracania.
Nic dodać nic ująć poprostu idealana. Słyszałem że niektórzy kierowcy narzekają na widość z tyłu gdy drzy tylne (klapa bagażnika) jest dwu częsciowa. Ja mam pojedyńczą.
Poprostu super. Klima jest bardzo dobra nawiewy mocne i jest ich dużo. W zimę szybko się nagrzewa.
Jeździłem kiedyś Mercedesem ML i powiem że dużej róznicy nie ma :))))))
Wycieszenie jest b.dobre słyszalne są ciche odgłosy silnika przy większych prędkościach choć nie powinno to nikomu przeszkadzać
Jeżeli chodzi o ten silnik (nie wiem jak jest w innych modelach) sprawa wygląda tak:
- miasto: około 6,6l/100km (nie trzeba za bardzo szczędzać pedału gazu)
- trasa (a tu są dwie opcje)
- ekonomiczna (prędkość żółwia 80/100km/h) - około 6l/100km
- normalna (130/140km/h) - i tu niespodzianka około 9/10l/100km ...
I tu daje minusa fabryką. Coś chyba idą na ilośc a nie na jakość:
- 1000 km - poduszka pod skrzynią
- 1300 km - AIR BAG (czyjnik pod siedzieniem)
- 1600 km - ogrzewanie tylnej szyby
- 5000 km - piszczące hamulce
- 7900 km - piszące hamulce
- 25000 km - potencjometr pedału gazu
Wszystkie usterki zosatły usunięta w serwisie (gwarancja), dość szybko. Szkoda tylko czasu na jeżdzenie tam. Poduszka po skryznią była za mocno przykręcona, szyba i AIR BAG niedociśnięte kostki elektryczne, hamule "te typy tak mają" (info serwisu), potencjometr się zakurzył.
brak poważnych usterek (przynajmiej narazie)
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 82KM 60kW