Ocena kierowcy - Renault Kangoo I Minivan Facelifting 2003
Przebieg:
180 tys. km
Okres użytkowania:
2 lata
Silnik to znana gama 1.6 w renault. Nie wiem z czego to wynika ale mimo że w Kangoo ten motor ma 95 KM (czyli mniej niż w lagunie, megane czy scenicu) to dynamika naprawde zaskakuje. Być może wynika to u mnie z dobrej kondycji, ale na pewno jedzie to lepiej niż 110 KM w lagunie. Maksymalna prędkość jaką rozwinąłem z 3 osobami na pokładzie to bezmała 185km/h
Przełożenia zestopniowane bardzej pod przewóz lekkiego obciążenia. Biegi bardzo krótkie. Nie ma notomiast mowy o jakimkolwiek nieprecyzyjnym wbijamiu biegów, wszystko jest tam gdzie być powinno - intuicyjne. Sprzęgło zwykłe na linke, proste, bezawaryjne.
Dość dobrze czuć auto na kierownicy. Wiele jednak zależy od opon, szerokości i ET felgi i....pogody. Wiadomo że samochód jest wyższy niż przeciętne więc jest to lekko odczuwalne przy wiekszych podmuchach. Tylna belka dużo żywotniejsza niż w partnerach/berlingo
To zdecydowanie najsłabszy punkt tego samochodu. Dość szybko wychodzą błędny konstrukcyjne. Doły drzwi, tylne progi i podłoga. Raczej cięzko o niemalowany egzemplarz z poczatku XXI wieku.
Bez zastrzeżeń. Zdecydowanie lepiej niż w przeciętnych autach czy nawet w kombi.
Jesli chodzi o schowki u mnie ich nie brakowało.Miałem wersje ze schowkami poddachowymi. Brak jednak podłokietnika szczególnie że drążek zmiany biegów jest dość daleko odsunięty. Bardzo dobra jakośc foteli, nie łamią kręgosłupa po godzinie jazdy.Bardzo dobra widoczność zz=we wszystkich kierunkach. Brakuje też możlwiości wyjmowania tylnych siedzisk co znacząco powiekszało by przestrzeń bagażnika.
Ta instalacja jest nie do okiełznania. Zdażają się jakieś przedmuchy w okolicach nóg pasażera, mimo że nie ma mowy w ingerencje w tym obszarze. Zły nawiew na tył. Tylne boczne szyby dość często zaparowane.
Niemal doskonale. Z tyłu miejsca jest w sam raz. Dla większych pasażerów może być ciasnawo, ale do wytrzymania.
Wewnątrz wiele elemantów bezpośredniego poszycia metalowego więc nie ma mowy o wyciszeniu na rozsadnym poziomie. Zdarzają się przedmuchy w okolicach przedniej szyby ze względu na jej niemal pionową pozycję.
Ceny części naprawde OK. Dość duzo mogą kosztować konserwacje i utrzymanie karoserii bo naprawde trzeba o to dbać w tym wozie. Zero poborów oleju i innych nadprogramowych innych paliw. Spalanie naprawde super.
Nie jest to luksusowy samochód dla człowieka w garniturze. To wóz dość tani, przestronny i wielozadaniowy. Dobrze znosi trudy dalekich podróży, nie wyciagając przy tym resztek pieniędzy z portfla na stacji. Kupując to auto trzeba być swiadomym że jest to kompromis. Auto w dobrym stanie naprawde potrafi cieszyć. U mnie osobiście zarówno zapewnił mi nocleg, woził po całej polsce jak i znakomicie sprawdzał się na zakupach...nawet w IKEI.
Auto sotjące pod górkę może nabierać wody pod nogi pasażerów z przodu ze względu na złą konstrucje ociekacza przy filtrze powietrza na podszybiu. Potrafi się zaświecić niekiedy poduszka - słabe styki pod fotelami (drobnostka), lubi się sam zamykac i otwierać - zawilgaca się elektroniczny ogranicznik odsuwanych drzwi lewych - ochrona przed uderzeniem w pistolet włożony do baku.Wystarczy wyciąć kable, wymiana elemetu jest droga.
Brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 I 16V 95KM 70kW