Ocena kierowcy - Renault Kadjar Crossover

Łuki, ponad rok temu
Silnik 1.6 dCi 130KM 96kW
Rok produkcji 2015
Renault Kadjar Crossover 1.6 dCi 130KM 96kW 2015-2018 - Oceń swoje auto
Inne : jeśli damy asystenta parkowania, to robi to naprawdę dobrze, parkuje równo - porównując do mercedesa c-klasy z 2019roku Renault 5- Mercedes 4
Inne : system nawigacyjny, który potrafi się zaciąć
Użytkuję Kadjara od prawie roku i jak do tej pory jestem zadowolony z tego auta. Części są dość tanie, większość samemu można naprawić/ wymienić. Świece wymiana ok 30 minut- koszt ok 260zł oryginał, filtr olej/kabina/powietrze Filtron 65zł, olej Elf Full Tech 5W30 5l ok 170zł. Klocki hamulcowe brembo przód/ tył 250zł. Mając oprogramowanie (np maxiecu) pełen serwis zrobię w garażu. Minus który musze dać dla auta to system nawigacyjny, którego nie można zaktualizować - koszt wymiany na nowy w renault polska okolo 4000 zł.
dynamiczny, oszczędny, ale myślę nad nową mapa zwiększającą moc i moment.
Skrzynia pracuje płynnie, jest elastyczna. Warto pamiętać, żeby przy rozpędzaniu trzymać lekko wyższe obroty, 6 bieg po rozpędzeniu auta.
Świetnie trzyma się drogi. Jest bardzo zwinny i doskonale się prowadzi. W zimie przy większych prędkościach zapinać 4x4 i można śmiało jechać. idzie postawić auto bokiem :), lecz systemy wspomagające dość szybko je prostują.
Nie zauważyłem do tej pory jakiś większych mankamentów. po zimie trzeba będzie chromy na drzwiach przepolerować, by odzyskały swój blask. spod auta trzeba będzie zabezpieczyć przed korozja, ale to z racji wieku :)
widoczność bardzo dobra, są w prawdzie martwe punkty, ale takie znajdzie się w każdym aucie
Przy pełnych skórach brakuje mi ich wentylacji. W lecie niestety plecy robią się mokre. W zimie wiadomo- skora zimna, ale dwupoziomowe grzanie foteli szybko niweluje ten dyskomfort. Jak to w renault wszystkie potrzebne funkcje pod ręką. Szkoda że podłokietnik nie jest regulowany -taki mały minus
w wersji przed liftingowej brakuje kratki nawiewu na tunelu tylnym. przód chłodzi fajnie, natomiast z tylu jest troszkę gorzej.
Wysoki kierowca ma bardzo dużo miejsca, niestety pasażer siedzący za mną już nie ma go aż tyle :) ale ja nie siedzę z tyłu, a dla mnie z przodu jest idealnie. Ja się śmiało w nim mieszczę jadąc z żona i małym dzieckiem na wakacje.
wyciszenie bardzo dobre. francuzi się postarali
tanie części ogólnie dostępne, prosta mechanika, ekonomiczne auto pod względem spalania (110-115 = 5.5l/100km, 140-180= 7l/10km)
nie należy do najtańszych aut i w tej cenie można naprawdę znaleźć dużo fajnych samochodów, lecz patrząc na przebieg i koszty późniejszej eksploatacji uważam ze jest to naprawdę dobry wybór
części eksploatacyjne, klocki, filtry, oleje, świece
odpukać w niemalowane nie było takich

On - zużycie paliwa dla silnika 1.6 dCi 130KM 96kW [l/100km]

5,8