Ocena kierowcy - Renault Grand Scenic I

Silnik 2.0 dCi 150KM 110kW
Rok produkcji 2007
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Grand Scenic I 2.0 dCi 150KM 110kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Silnik : Naprawdę dynamiczna jednostka . na 4 i 5 biegu fajnie jedzie.
Auto godne polecenia ,dla mobilnej rodziny .Producent dał plamę jeśli chodzi o jakość materiałów użytych wewnątrz auta i daje jeszcze większą pozwalając reprezentować się przez niektóre ASO.
To dobry silnik dynamiczny -bezobsługowy (łańcuszek) trochę mało elastyczny na niższych biegach lubi wysokie obroty
Działa bez zarzutów.Trochę sztywno chodzi lewarek gdy auto jest zimne w zimie.
Auto dobrze trzyma się drogi w zakrętach jak na mini vana.
Wysoka pozycja za kierownicą i duże okna powodują,że widoczność jest ekstra.
Jakby było 6 gwiazdek to dałbym 6 .Mnogość schowków i wszystko co potrzebne pod ręką .
Latem i zimą jest bardzo dobrze .Nagrzewa się szybko, klima bardzo sprawna.Co prawda po 100000km wymieniłem chłodnicę klimy ,ale było to uszkodzenie mechaniczne.
6 gwiazdek.Miejsca jest pod dostatkiem dla rodziny 2+2 i sporej ilości bagażu i wszyscy jadą wygodnie nawet długie trasy.
Jeździłem autami innych producentów (vanami i suvami)i na ich tle mój grand scenic jest wyciszony na przyzwoitym poziomie.
Mam ciężką nogę i mieście pali ok 7litrów/100km.Możliwe jest 6 litrów. W trasie można zejść do 5,5litra/100km. Serwis ASO strasznie naciąga na czasem niepotrzebne wydatki.(przynajmniej mój) w dobrym zakładzie mechanicznym nawet na orginalnych częściach nie ma tragedii.Odradzam ASO -korzystałem tylko tyle ile musiałem czyli 2 lata.
Auto jest za drogie jak na to co otrzymujemy w zamian.Moim zdaniem takie auto nie powinno kosztować ,więcej niż 70 tys w wersji full wypas.Bo np. Honda Odyssey nowa w USA kosztuje 35 tys $. No a porównywać chyba nie będziemy -wiadomo dlaczego.
Mam żarówki H7 i palą się od nowości co 2-3 m-ce.W moim ASO pan próbował mi wmówić ,że to właśnie żarówki H7 są byle jakie ,tyle tylko ,że mam też drugie auto innej marki ale też z H7 i nie pamiętam kiedy wymieniałem żarówki .Elementy tapicerki są kiepskiej jakości i psuja trochę ogólnie dobre wrażenie jakie sprawia to auto.
Brak poważnych usterek.Może powinienem włączyć Caps Lock dla pseudoopiniotwórców ,którzy nie siedzieli nigdy we francuskim aucie a mają najwięcej do powiedzenia.Dla przykładu dodam jeszcze ,że kolega w VW Touranie kupionym też z salonu w tym samym roku 2.0 diesel 140KM.Robił już dwa razy koło dwumasowe i wtryskiwacze.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 dCi 150KM 110kW [l/100km]

6,5