Ocena kierowcy - Renault Grand Scenic I

Kameleon W-wa, 19 lat temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Renault Grand Scenic I 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Bardzo dobry samochodzik moja wersja Grand ma miejsca wszędzie pod dostatkiem.Polecam samochód w 100%
Chodzi wyśmienicie jak na diesla oraz jego mase. Jest to mój pierwszy diesel w mojej karieże motoryzacyjnej i zakochałem się. 120 km i 300 Nm robi wrażenie. Sprint do setki około 11.5 sek (wersja GRAND)
Biegi chodzą bardzo precyzyjnie skrzynia 6-ścio biegowa .
Mieciutki jak na polskie drogi ! Na zakrętach trzyma się dobrze,lecz daje osobie znać masa autka.
Z każdej strony widać wyśmienicie jedynie widoczność przez tylną szybe jest troche gorsza.... lecz od czego są lusterka !!!
Wszystko jaknajbardziej ok! Troche można przyczepić sie do przełączników kierunkowskazów oraz do sygnału o niezapiętych pasach jest poprostu nie do zniesienia!!! Nawet gdy chce sie wjechać do garażu włącza się powyżej 11 km/h dźwięk ostrzegawczy okropność...Hamulec ręczny automatyczny,szkoda nie można w zime poszaleć bokami :/
Klima w lecie działa bez zastrzeżeń (manualna) zaś w wilgotne dni samochód straszliwie paruje. W zimie długo się nagrzewa tylna cześć kabiny baaaaardzo długo!
Wszędzie miejsca jest pod dostatkiem .....
Silnik gdy jest zimny jest słyszalny później jest bardzo cicho!
Przy 120 koniach i 300 Nm pali nawet mało. Komputer pokładowy strasznie zawyża spalanie w lecie (miasto) pokazuje 7,5 L gdzie naprawde spala gdzieś 6,9-7,0 L. W zimie pokazuje 9,5 L zaś pali w rzeczywistości około 9,0 L !
Cena :/
Raczej nic się nie dzieje nic nie skrzypi i nie stuka !
Wymiana końcówek drążków kierowniczych,oraz po wyjechaniu z salonu odrazu popsuł się alarm (syrena nie działała)

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]

7,1