Ocena kierowcy - Renault Grand Scenic I

maciekg@post.pl, 17 lat temu
Silnik 1.9 dCi 120KM 88kW
Rok produkcji 2004
Renault Grand Scenic I 1.9 dCi 120KM 88kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Karoseria : świetna kabina, super praktyczna i przestronna. pasażerowie siedzą wyżej niż w standardowym samochodzie, co jest bardzo wygodne w dłuższych trasach i zdrowsze dla ludzi z problemami z kręgosłupem. Do tego dochodzą super schowki
Układ elektryczny : clickery do zamykania drzwi (w kalmkach)
silnik zapewnia przyzwoitą dynamikę przy rozsądnym zużyciu paliwa
działa precyzyjnie, ale bez fajerwerków
samochód jest zdecydowanie źle zawieszony. Jest za miękki i przy gwałtowniejszych manewrach nie daje kierowcy poczucia bezpieczeństwa.
Kabina jest największą zaletą tego samochodu. Widoczność jest wręcz idealna. Duża ilość światła dziennego bardzo poprawia komfort jazdy w długich trasach. Szczególnie dotyczy to aut wyposażonych w szklany dach. Pasażerom nie doskwiera, aż tak, że są zamknięci na małej przestrzeni.
nie wpisuję doskonale, tylko ze względu na fotele z przodu. Moim zdaniem mają za krótkie siedziska. Poza tym to ideał
Brakuje elektrycznego ogrzewania przedniej szyby. System nadmuchów jest wydajny, ale zimą trzeba długo czekać na ciepłe powietrze. A dmuchawy robią dużo hałasu.
diesle są w Scenicu świetnie wyciszone. Wielokrotnie moi pasażerowie pytali mnie w trakcie jazdy, dlaczego nie kupiłem diesla. Moim zdaniem są cichsze od silników beznynowych
Słabszą stroną w tej kategorii są przeglądy. Auto samo w sobie jest ekonomiczne i jak na swoją wagę bardzo mało pali. Standardowe przeglądy są co 30 tys. i są tanie, ale wszystko poza standard jest bardzo drogie.
auto w mojej wersji (lux privilage) jest bardzo bogato wyposażone. Byłem przestrzegany, że muszę się liczyć z częstymi usterkami. Tak jednak nie było. Problemy wystąpiły u mnie z: - clickerami na klamkach do zamykania drzwi - tylną wycieraczką (chyba komputer się zawieszał, bo wyłączeniu i włączeniu samochodu wycieraczka zaczynała działać poprawnie)
Absolutnie 0 poważnych usterek

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW [l/100km]