Ocena kierowcy - Renault Grand Scenic I

woj96, 12 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 136KM 100kW
Rok produkcji 2005
Renault Grand Scenic I 2.0 i 16V 136KM 100kW 2003-2009 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Wcześniej.
Już i tak się rozpisałem.
Daję dobrze,ponieważ spalanie powinno być niższe przynajmniej o 2 /100km przy spokojnej jezdzie.Jeśli chodzi o awaryjność to przy moim przebiegu silnik pracuje bez zarzutów.Od 30000 na gazie,czyli od momentu jak go kupiłem.
Biegi nie wchodzą lecz wskakują bez najmniejszych problemów i to dosyć sztywno- czuć,że z tą skrzynią nie będzie problemów.
Dobrze,ponieważ w moim odczuciu auto na dziurach powinno być bardziej zwarte i ciche niż moje.Mam porównanie z nowym firmowym kangoo.Ale na corocznym przeglądzie wszystko ok.Przy próbie znalezienia luzów.
Zdecydowanie kamera,której nie ma.W samochodach przedłużanych kamera powinna być obligatoryjna.U mnie nie było nawet czujników-mam w tej chwli soczewkę,która nie wiem czy nie jest bardziej wiarygodna od czujników,którym ufasz pikaniem.Kamera -to oczy.Soczewka + lusterka-to oczy.Ktoś powie czujniki + lusterka to oczy.Dobra-odczucia subiektywne.=Powinna być kamera.
Schowków pod nogami aż cztery,w które przy codziennej jeżdzie nic nie wkładasz.Za to będąc przezornym i mając te schowki pakujesz wcześniej powiedzmy;gaśnicę,linkę ,apteczkę i wszystko co w razie godziny \"W\" potrzebne.Potem uzupełniasz je jeszcze w czasie rodzinnych wyjazdów o różne -takie tam...łojtam,łojtam.
Grzanie i klima niby ok. ale ogrzewanie elektryczne przedniej szyby powinno być w standardzie, ponieważ w każdym aucie wycieraczki szyb bez podgrzewania przy dużych mrozach w czasie jazdy przymarzają.Możesz używać nie wiem jakich płynów- nie pomogą.Przepraszam-nie stosowałem czystego spirytusu.
Miejsca w kabinie jest pod dostatkiem.Dla mnie błędem producentów jest tworzenie trzech osobnych miejsc z tylu.Dużo wygodniej podróżuje się pasażerom gdy kanapa z tylu tworzy całość.Musi być dzielona 2/3 ze względu na możliwość przewożenia -.Abstrahując jest drożej i mniej wygodnie.
Samochód jest wysoki,szum powietrza musi być słyszalny aczkolwiek nie trzeba do rozmówcy zdzierać gardła.Tak naprawdę układ jezdny [orginal continentale] mógł by być bardziej cichy.
Gdyby było dobrze to bym się rozpisał,ale gdyby nie LPG to bym się sprzedał.Jazda jedynkowa nieobca -w takim razie czytając inne opinie [starsze nieco roczniki -moc 140KM spalanie dużo niższe-nie \"rozumiem obniżenia mocy-działanie konkurencji-kret.] ALE-Miasto 12.l. ALE-trasa 10.0.l
Gdyby tak każdy jak ja,było by łatwiej kupić.
Jest parę mankamentów ,o niektórych pisałem wcześniej.Do nich -mikro-wyłączniki zamykania drzwi. Nie wiem czy producent samochodów czyta opinie ale awaryjność tychże jest szczególnie uciążliwa.
Na razie silnik mnie nie zawiódł .Apel do producentów - by elektronika dotycząca osprzętu samochodu dla bajeru funkcjonalności nie miała wpływu na uruchomienie silnika.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW [l/100km]

12,3