Układ hamulcowy
: Hamulce sportowe. Na początku, po przesiadce z Thalii, lądowałem na szybie.
: Nic
Porządny, solidnie zaprojektowany i zmontowany oraz dobrze wyposażony samochód rodzinny z dużym bagażnikiem, przeznaczony do spokojnej jazdy, dla tych którzy nie muszą być pierwsi na każdych światłach.
Silnik nie jest demonem, ale radzi sobie dobrze z dużą masą auta. Jest zapas mocy do wyprzedzania nawet z pełnym bagażnikiem. Bez problemu ciągnie w pełni zapakowane auto z prędkościami autostradowymi.
SPALANIE: zawsze jeżdżę z włączoną klimatyzacją - wartości spalania poniżej.
Trochę długie przełożenia, do których trzeba się przyzwyczaić. Czasami chaczy przy włączaniu wstecznego i trzeba czynność powtórzyć po wysprzęgleniu. W poprzednim samochodzie (Thalia) też tak miałem, więc zrzucam to na karb cechy firmy. Brakuje 6 biegu, wtedy hałas od 120 km/h byłby mniejszy.
Typowy francuski samochód. Dobrze tłumi nierówności, ale wychyla się na zakrętach. System elektroniczny w napędzie pomaga wychodzić z niebezpiecznych zakrętów (doświadczyłem).
Widoczność do przodu i na boki bardzo dobra. Do tyłu - kiepska, jak w każdym sedanie. Pomagają czujniki parkowania tyłem. Moim zdaniem, za małe lusterka boczne.
Wszystko w kierownicy lub pod ręką, światła, sterowanie radiem, tempomat. Zrozumiałe wskaźniki. Jak dla mnie zbyt mała diodka zamknięcia drzwi - muszę się przyjrzeć, żeby sprawdzić czy się pali czy nie. Ponadto wyświetlacze są słabo widoczne, gdy prowadzę w okularach przeciwsłonecznych. Do sterowania podczas jazdy wbudowaną nawigacją za pomocą pilota trzeba się przyzwyczaić. Dwa gniazda 12V z przodu i z tyłu. szkoda, że nie ma trzeciego w bagażniku. Dzielona kanapa. Bagażnik duży, ale z wysokim progiem załadunku i niestety na pałąkach zmniejszających pojemność.
Klimatyzacja automatyczna, dwustrefowa działa bez problemu zimą i latem.
Samochód bardzo przestronny. Przydatny schowek pod łokietnikiem. Schowek pod deską chłodzony.
Brak 6 biegu (taka skrzynia za duuużą dopłatą) powoduje, że w samochodzie robi się głośno od 120 km/h. Przydatna jest opcja automatycznego pogłaśniania radia wraz ze wzrostem głośności silnika (prędkości samochodu).
Jak na tak duży samochód, to jest bardzo dobrze. Dotąd miałem jeden przegląd standardowy - 924 zł. Raz w roku robię przegląd klimatyzacji poza ASO - 150 zł.
Za tą cenę turecka wersja Megane jest naprawdę godna polecenia. ZALETY: przestronny, bogato wyposażony, z bardzo dobrymi hamulcami.
WADY: bagażnik na pałąkach, brak 6 biegu
Nie było.
Nie było.