Ocena kierowcy - Renault Fluence Sedan Facelifting

Tomasz_BLe, 8 lat temu
Silnik 1.6 16V 110KM 81kW
Rok produkcji 2015
Renault Fluence Sedan Facelifting 1.6 16V 110KM 81kW 2013-2015 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Wentylacja i komfort jazdy
Jestem zadowolony, ale jak zawsze znajdzie się coś co by się chciało poprawić, a więc po kolei. Drobne trzaski, 5 biegowa trochę hacząca skrzynia, lepsza pozycja za kierownicą (193cm wzrostu). Na plus spalanie plus to, że auto dobrze współpracuje z lpg.
Silnik daje radę na jazdach miejsko-podmiejskich do 110km/h później zaczyna być głośny. Przy tej prędkości obroty ponad 3000. Przy autostradzie 140km/h obroty 4200. Dobrze współpracuje z lpg. Brak turbin, dwumas i innych elektronik, prosty i wolnossący.
Skrzynia jak dla mnie denerwująca haczy zwłaszcza jak zimny olej. Ewidentnie brakuje 6 biegu (jak w meganach nie wiem czemu fluency olali) co daje również efekt głośnego silnika na samej piątce wysokie obroty od 100 w górę.
Auto ma charakter raczej kanapowaty fajnie wygodnie płynie, co za tym idzie na zakrętach nie idzie idealnie są przechyły ale bez tragedii po za tym nie o to w tym aucie chodziło. Ja cenię komfort więc jest ok.
Widoczność w porządku do przodu na boki i w lusterkach do tyłu gorzej, tutaj pomagają czujniki parkowania.
Wszystko proste i pod ręką co do sterowania radiem jak ktoś zna piloty renault to będzie w domu jak nie to pare dni i sie przyzwyczai (zapamięta guziki). Jedynie wkurza guzik włączeniowy od tempomatu koło podłokietnika później steruję się prędkością w kierownicy, lepiej byłoby zrobić dodatkowy cup holder.
To jest chyba najleprzy punkt auta dzięki nawiewom pod fotelami przednimi i za podłokietnikiem auto w lecie bardzo szybko się ochładza i w czasie deszczu odparowuje szyby pomocny przy tym jest klimatronic z 3 funkcjami do wyboru.
Dużo miejsca ale dla mnie przy wzroście 193 trochę brakuję do optymalnej pozycji żona 160 mega szczęśliwa (w maluchu też nie narzekała) to z przodu z tyłu dotykam głową podsufitki. Uważam że 4 osoby do 180-185 dadzą rade.
Do 110 ok później robi się głośno. Co ciekawe jadąc 140-150 wydawało mi się lepiej niż 120-130. Zawieszenie raczej też nie hałasuje jak na tą klasę to dobry +.
Jak narazie nic mi nie wiadomo. Paliwo leje i jadę.
Bardzo dobry stosunek jak kupowałem to tańszy niż inne astry ceedy i fokusy no i meganki :D dalem za wersje limited 54tyś i gaz za 1zł dołożyli.
Termostat padł po trzech miesiącach, ale różnie z nim bywa. Dwie regulacje LPG i jeszcze jedna będzie, z tym że uważam brak wykwalifikowania w kalibracji ta trzecia jadę do niezależnego serwisu za 30 zł wyregulują i powinno pasować.
Za prosty samochód więc nie powinno się nic dziać p.s. mam nadzieje

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 110KM 81kW [l/100km]

7,7