: Kształt. Inspiracja: żelazko lub coś w tym stylu.
Po 10 latach od premiery, zachwyca na ulicy, ktoś ma tak jeszcze?
Chyba tylko New Beetle, PT Cruiser i Fiat 500
Jak go zobaczyłem pośród innych wiedziałem że będzie mój.
Nie da się go pomylić z innymi vanami.
Nie kupiłem go z powodu że mi jest potrzebny Van lecz po prostu wiedziałem że to jest jeden z najbezpieczniejszych samochodów na drodze (5 * NCAP) i zarazem z najbardziej komfortowych a przy tym nie aż taki drogi. Ja mam fajna wersję Expression z lakierowanymi zderzakami, klimatronikiem 2 strefowym i ... długo by wymieniać
Silnik ma 120 KM jest b. cichy, choć nieco za słaby do tego auta. Ja jeżdżę na ogół w 3 osoby i mam delikatna nogę, więc jest OK
Skrzynia 6. Miałem Nissana Primastara z tym silnikiem i tą skrzynia, lecz tam 6 wrzucało sie przy 100 km/h a tu śmiało od 80. Dużo jeżdżą na tempomacie i jest OK
Nie widzę problemu. Rewelacyjnie jeździ mi się po mieście mimo gabarytów.
Komfort zawieszenia: Klasa Biznes
Nie widzę przeszkód,a dodatkowo są czujniki cofania, moja żona jest usatysfakcjonowana nie ma problemu z cofaniem itp.
Odjazd, jak dla mnie, denerwuje mnie jedynie nieskuteczne włączanie pauzy w radiu jak szybko potrzeba wyciszyć ale to może wiek już robi swoje (i mój i jego)
W zimę dość szybko się nagrzewa zaś w lecie zdaje się że w tym roku jeździłem na niedobitej klimie i trzeba było nieco poczekać na wyrównanie temperatury w środku (klimatronik 2-strefowy), świetnie dział odparowywanie przedniej szyby i odmrażanie tylnej i lusterek
Tego oczekiwałem. Mam 184 cm wzrostu i to jest auto dla mnie,
nie wiem jak w 3 rzędzie siedzeń bo mam 5 (zearejestr. na 7) a to krótka wersja
Rewelka, cicho i ciepło tak jak oczekiwałem
Po trasie autostradą w lecie nad morze , przy jeździe na tempomacie z prędkością 95 km/h osiągnąłem średnią na komputerze 5,4 l. 100 km a w rzeczywistości... 4,9.
Po mieście (zimą) w codziennych warunkach a mieszkam pod miastem i są korki na dojeździe pali ok. 9 l/100 km, latem 8,2 l. /100km
Maiłem już Galaxy, Zafirę, Sharana i wiele wiele innych kombi Vanów, busów itp.
ale tu najlepiej wypada parytet: wydana kasa/ oczekiwania
Lubi mu coś odbić nie powiem ale wybaczam mu to bo ogólnie jazda tym autem mnie rozpieszcza, polecam org. części lub uznanych producentów.
Mam auto z Austrii serwisowane do końca więc mam historię jego napraw i wiem czego mam sie spodziewać. Byłem u nas w ASO na przeglądzie ale mam wątpliwości co do ich profesjonalizmu
Osłabia mnie wymiana żarówek w tym samochodzie, bo mam chyba za duże ręce
Na razie odpukać, zmieniłem łożysko przód i końcówkę drążka kierowniczego.
Wymieniłem tez koło 2 -masowe, bo zęby na wieńcu były starte i rozrusznik się ślizgał.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 dCi 120KM 88kW