Ocena kierowcy - Renault Espace III Van

Sawoj, 14 lat temu
Silnik 1.9 dTi 98KM 72kW
Rok produkcji 2000
Renault Espace III Van 1.9 dTi 98KM 72kW 1999-2002 - Oceń swoje auto
Karoseria : Byłem rozłożony na łopatki jak odkryłem, że kupiłem \"trabanta\" po pierwszym otarciu na parkingu pod marketem stwierdziłem fajnie się wypoleruje ale do blacharza jechać nie muszę bo drzwi się lekko wgniotły poczym wróciły do poprzedniego wyglądu
Jestem bardzo zadowolony z tego auta, przewożę nim ludzi, towar różnego rodzaju, montaż i demontaż tylnych siedzeń to chwila.
Nawet przy bardzo dużych mrozach odpalał bez problemu, jak umarły świece żarowe to i tak odpalał tylko z małym problemem. Dla mnie silnik super i bardzo ekonomiczny.
Co do skrzyni biegów to mam małe zastrzeżenia mam już drugą co prawda używaną ale zdarza się, że jak dojadę do świateł na skrzyżowaniu i chcę szybko z 4 biegu włączyć 1 to mam problem z wciśnięciem, udaje się po ponownym wciśnięciu sprzęgła.
Nie wiem co robił w zawieszeniu mój poprzednik bo auto sprowadziłem z Niemiec ale jak na ten przebieg to zawieszenie rewelacja. Bardzo szybko się przyzwyczaiłem do tego zawieszenia pomimo że przeszedłem z zawieszenia hydraulicznego (citroen BX) jeśli ktoś jeździł to wie jaki tam jest komfort
W tej kwestii bije wiele aut gdzie się nie rozejrzysz wszystko pięknie widać, umieszczenie lusterek właśnie w tym miejscu niweluje do zera właśnie punkt zero gdzie nie widać omijającego auta.
Cóż w końcu to van nie można wymagać od niego takiej ergonomii jak w sportowych autach. jak na vana to ma dobrą można to sprawdzić rozpędzając auto do 100km/h i wyrzucić na luz jak powoli wytraca prędkość.
W tej kwestii rewelacja zimą szybko grzeje, latem szybko się wychładza. Jak się odpowiednio wymienia filtr pyłkowy to nawet nie ma problemu z parowaniem szyb.
Jeśli chodzi o przestrzeń dla kierowcy jest ok, pasażer obok kierowcy również ok, ale jeśli chodzi o miejsce dla pasażerów z tyłu to trochę gorzej bo trzeba dosyć wysoko trzymać nogi, jeśli chodzi o przestrzeń również jej tam nie brakuje. Moje dzieci bardzo sobie chwalą tył tego auta.
Poza silnikiem nie wiele słychać w aucie, może dla tego że to diesel, zawieszenia nie słychać mało dźwięków przenosi z zewnątrz, przy odpowiednim dostrojeniu muzyki jest ok, a dźwięk w tym aucie bajka, 6 głośników potrafi wydobyć głębię w takiej przestrzeni.
Wszystko zależy kto ma jakie ciężkie buty, ja jeżdżę dość dynamicznie a i tak w cyklu mieszanym potrafił się zamknąć 6,5L/100km latem, zimą ekonomia spada wiadomo, ale spoko na tym zbiorniku można przejechać spokojnie 1000km. Jeśli chodzi o koszty napraw to nie wiem bo sam wszystko naprawiam a ceny części wiadomo jak do francuza, ale naprawdę nie wiele się w nim psuje, nie wspominając o stałych naprawach czy wymianach płynów i pasków.
Myślę że jak na tego typu vana to cena do jakości jest adekwatna, chociaż wiadomo że kupując zawsze się chce jak najtaniej
bardzo często wymieniałem żarówki do czasu zainwestowania w lepszą jakość reflektory żarniki, reszta na led-ach
jedyną poważną usterką była wymiana skrzyni biegów, która nie wiadomo z jakich przyczyn rozpadła się po 2 miesiącach od zakupu. Do tej pory bezawaryjny

On - zużycie paliwa dla silnika 1.9 dTi 98KM 72kW [l/100km]

7,8