Ocena kierowcy - Renault Espace III Van

Adam - Szczecin, 19 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 140KM 103kW
Rok produkcji 2000
Renault Espace III Van 2.0 i 16V 140KM 103kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
kupiłem to auto jako drugie do domu - dla żony tzw. rodzinne. Zastanawiałem się między Renault a Chryslerem, dzis wybrałbym na pewno Chryslera.
Silnik 2,0 16 V za słaby na to auto, szczególnie odczuwalny brak momentu obrotowego
Przez pierwsze 20 tys. km wyskakiwała dwójka, potem się ułożyła ale to niedopuszczalne, fatalne zestopniowanie przełożeń przy 90km/h trzeba było redukować z 5 na 3, żeby wogóle auto zaczeło przyspieszać.
Zawieszenie zbyt miekkie, auto b. niestabilnie zachowuje się na koleinach. Dopiero w pełni załadowany odzyskuje stabilność
Espace to jedna wielka szyba + troche blachy i tworzyf sztucznych
Bardzo przydatny schoweg z przodu, powoli sie opuszczający, nie warto zamawiać pilota do radia, nigdy nie będzie używany.Dużo schowków, poraktycznych i dużych.
Ogrzewanie wydajne, ale z powodu małego silnika i obiegu wodnego, długi czas nagrzewania w zimie. Odmrażanie szyb ok, Problem stanowią nawiewy przednie, które w lecie dmuchają zimnym powietrzem prosto w głowę i nie można ich skierować inaczej.
samochód wygodny na długich trasach, ale na ostatni rząd siedzeń( trzeci) można posadzić tylko dzieci do 12 lat...
Auto b.głośne, Głośno pracuje zawieszenie - od nowości. jazda powyżej 150km/h to jeden wielki szum wiatru - trzeba pokrzykiwać do współpasażerów
Auto paliło nie najgorzej jak na swoją masę. 10-11L/100km jest do przyjęcia przy wadze 1.600 kg
Ujmę to tak: kupiłem go za 144 tys, a po 4 latach sprzedałem za 55 tys, i wszyscy twierdzą, że to była dobra cena. No comments!
dzwi pasażera blokowały się z powodu podwijającej się uszczelki - serwis naprawiał to 6 razy w ciągu 3 lat bez skutku,niedziałający zamek w klapie z tyłu, odpadające z foteli plastykowe elementy, awaria poduszki powietrznej - auto bardzo słabo wykonane...
jakośc wykonania to dramat w ciągu 4 lat wymieniłem wszystkie pompy ze wspomagania włącznie, łożyska w kołach, elektronikę- masę elementów, silnik wycieraczek, tłumik po 50 tys, itd itd... Seris b.drogi do tego modelu i słabiutki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 140KM 103kW [l/100km]

9,4