Ocena kierowcy - Renault Clio IV Hatchback 5d

miks@r, 8 lat temu
Silnik TCe 90KM 66kW
Rok produkcji 2015
Renault Clio IV Hatchback 5d TCe 90KM 66kW 2013-2016 - Oceń swoje auto
Autko ładne , dobrze wykonane .Jakość wnętrza w porównaniu z moim dawnym clio i ostatnim scenikiem jakie miałem na duży plus.Moje odczucia odnoszę do poprzednich Passata, BMW,wspomnianych renówek i corsy. Można powiedzieć ,że pomimo rozmiarów to dorosłe auto .Ładna tapicerka i dość dobre siedzenia ,oraz wstawki tu i tam dla mnie to troszkę poprawia samopoczucie wewnątrz . Żona natomiast po zakupie do dziś uśmiechnięta. Żadnych zastrzeżeń. Jeżdżę ponad pół roku. Niewiele zatem o usterkach Wiem.
W mieście ok. Bez problemu można poruszać się nawet dynamicznie zmieniając pasy i na pewno jeżeli nie z przodu , to nie jest się zawalidrogą . Dla mnie 95% jazda w mieście - jest ok. Kupowałem wiedząc ,że to nie auto sportowe , więc dla mnie ok. (ilość osób 2+1). W trasie gorzej przy wyprzedzaniu trzeba zdawać sobie sprawę , o czym zapomina się czasem w mieście ,że pod maską tylko 0,9 l .No cóż trzeba przewidywać przy wyprzedzaniu na trasie . Choć jak się go podciągnie wysoko to można .Z prędkościami 130-140 km/h sobie nieźle radzi . Jest to jednak na doraźne takie wypady autko .
ok. bez zarzutów. Płynnie , może troszkę dłuższy skok ,ale przyjemnie zapina i nie ma problemów ze znalezieniem punktu. Przełożenia ok dobrze zestrojone do poruszania się dynamicznie po mieście z prędkościami do około 100-110 km/h. cichutka , ok. Przy wyprzedzaniu nawet redukcja do 3 i pójdzie ,obroty wysoko i da radę . - skrzynia super
ok. nie za twardy ale i nie buja za mocno, na wzdłużnych nierównościach na zakrętach nie podskakuje , dobra kontrola , wspomaganie dość mocno pomaga , ale nie jest to wadą , można się nauczyć kiedy należy uważać. moje felgi 16 i opony 55 się sprawdzają. można płynnie i żwawo sobie poczynać jak na ten silniczek
na wprost ok . przód słabo na ostrych zakrętach - przez spore słupki (po przesiadce z większych aut) , trochę przeszkadzają i trzeba wiedzieć ,że należy obserwować zakręty wcześniej . Tak ok, Mała tylna szybka nie stwarza problemu dzięki bardzo dobrym lusterkom - jest ok. przyznaję ,że przydają się jednak czujniki parkowania z tyłu .
cóż wszystko na miejscu, intuicyjnie wszelkie regulacje manualne i elektryka , nie za dużo przycisków , to co najważniejsze pod ręką .Sterowanie radiem znany panel Renaullt ok. Tempomat , ogranicznik prędkości - ok. szyby , nawiewy i regulacje ok. Mały podłokietnik wystarcza. Po ustawieniu kierownicy i fotela można znaleźć swoje miejsce, ja siadam na dole , żona wysoko - jest ok
bez zarzutu , do odparowywania przedniej szyby używać klimy i ok.
,mam niewiele ponad 1,8 m, miejsca jak w małym samochodzie - dla kierowcy ok .Dla pasażera i jak masz większe dziecko w foteliku trochę ciasno na nogi ,z pasażerem na kanapie z tyłu z przodu może być .większe dziecko w foteliku za kierowcą usiądzie , ale trzeba troszeczkę kompromisu, ogólnie patrząc na gabaryty auta - ok.
trochę szeleści na wysokości głowy kierowcy i pasażera przy przednich drzwiach przy wyższych prędkościach, mi to nie przeszkadza
spalanie z katalogu dla normalnej jazdy ... lekko się rozmija .Latem przy jeździe z lekką uwagą i momentami normalnej żwawej jazdy 6,8 w mieście , na zimówkach z większym oporem 7. no cóż przewidywalnie
ok.
stukająca delikatnie klapa bagażnika - tydzień temu jeszcze byłem na to wściekły.ale sobie poradziłem - zapomniałem o tym i ok. od tego czasu bez dziwnych dźwięków wewnątrz
bez uwag

Pb - zużycie paliwa dla silnika TCe 90KM 66kW [l/100km]