Powyżej 5k rpm (=~160 kmph) dużo bardziej głośny niż przy niższych obrotach. Słaby moment napędowy przy obrotach poniżej 4k, poniżej 3k bardzo słaby. Niby tylko 1.2 ale jeździłem też Cliówką w starszej budzie (też 1.2) i była jakby zrywniejsza.
Dobrze dobrane przełożenia do dynamiki silnika.
Mógłby być jeszcze troche twardszy, ale to może przyzwyczajenia ze starego golfa. Prowadzi się pewnie i przyjemnie.
Po pierwsze lusterko wewnętrzne. Mam 182 cm wzrostu, więc nie jestem bardzo wysoki, a przy skręcie w prawo przysłania mi widoczność, nie widzę gdzie jadę.
Przy jeździe na łuku w prawo muszę jechać schylony jakbym dostał pokurczu.
Po drugie - lusterka zewnętrzne sporo oddalają, ale może trzeba się przyzwyczaić.
Tym niemniej ocena najniższa, lokalizacja lusterka wewnętrznego (za nisko!!!) jest karygodna.
Co prawda ideałem to auto nie jest, np. brak odpalania wycieraczek bez załaczania jakiegokolwiek trybu - na dotyk (jak w VW), czy poskąpienie elektroniki domykającej el. szyby, ale to są detale. Generalnie nie jest źle.
Zadowalające.
W użytkowanym przeze mnie Clio jest najprostszy "model" fotela, który jest bardzo niewygodny. Nie wiem jak inne "modele" ale np. kangoor ma dość wygodny fotel. Jeśli chodzi o przestrzeń to ok. Mam nawet jakieś takie wrażenie przyjemności przebywania w aucie.
Ocena przeciętna, plus za wykończenia, plastiki itd. - są bardzo dobrej jakości jak na ten segment samochodów, minus za fotel.
Dobrze jest to 90 kmph, powyżej jest już głośniej, a po przekroczeniu 130 robi się coraz mniej przyjemnie.
Nie znam cen przeglądów, jeśli chodzi o naprawy to ASO Renault jest bardzo drogie, nie wiem jak inne serwisy.Zużycie paliwa - na dotarciu osiągnąłem w mieszanej jeździe na trasie spalanie do tej pory minimalne - 5,5 l/1000km. Maksymalnie potrafi ciągnąć już pod 10l/100km, ale to podczas długiej jazdy z gazem przyczepionym do podłogi - ile fabryka dała tyle pojedzie. Średnio jak jeżdżę 6,7l/100km jak się spieszę to 7,5.
Za 40000????
Na razie nic się nie popsuło, chociaż ten typ ma opinię, że często coś błahego się psuje.
Bardzo wytrzymałe silniki, u nas w firmie jest dobre kilka takich samochodów, jeszcze nikomu nie stnął na drodze.
- zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 65KM 48kW