Ocena kierowcy - Renault Clio III Hatchback 5d Phase II
Silnik 1.2 16v 75KM 55kW
Rok produkcji 2010
Przebieg:
50 tys. km
: Przyjemność podróżowania. Bardzo przyjemne Autko.
: Brak
Pomimo upływu lat auto wciąż wygląda świeżo(posiadam wersję po lifcie 2009). Środek też nie wygląda na archaiczny(projekt z 2005 roku).
Motor dysponuje tylko 75 kucykami więc demonem prędkości i dynamiki nie jest ale chętnie wkręca się na wyższe obroty- 4000-6500 pokazując więcej charakteru. Na krótkie trasy i do miasta wystarcza.
Dobrze zestopniowana. Pomimo niskiego momentu obrotowego, na 5 biegu można toczyć się i przyspieszyć od ok 70-80 km/godz. Działa precyzyjnie i lekko, skok lewarka nie jest zbyt długi.
Prowadzi się poprawnie i przewidywalnie. Manewry na parkingu czy wąskich uliczkach to czysta przyjemność.
Słupki przednie bardzo nie ograniczają widoczności. Dobra widoczność przez tylną szybę(dość duża). Mój egzemplarz posiada doświetlanie w zakrętach- świetna opcja zwłaszcza na krętych i nieoświetlonych odcinkach- polecam.
Wszystko w zasięgu wzroku i wygodnie ułożone. Do małej dźwigni kierunkowskazu łatwo się przyzwyczaić. Bardzo dobre materiały we wnętrzu(deska, materiał na fotelach).
W zimie bardzo szybko się nagrzewa, z zaparowanymi szybami niema kłopotu. Klimatyzacja manualna wystarczająco sprawna.
Z przodu dla osób o wzroście 18 cm w zupełności wystarczy na wysokość i szerokość. Jak na klasę B super. Z tyłu dla dwójki mniej rosłych pasażerów też wystarczy. 2 mocowania ISOFIX z tyłu.
Silnik na niskich obrotach nie dokucza- pracuje cicho i równo. Na wyższych dla mnie brzmi zdecydowanie lepiej:). Auto nie męczy w trasie nawet przy prędkościach autostradowych.
Moje clio jest używane głównie na dojazdy do pracy (ok 6 km). Czasem trasy po kilkanaście km. Spalanie w zimie ok 8 l. Mam je od września 2014- żadnych wymian czy napraw- oprócz akumulatora, oleju i filtrów.
Auto Tańsze od niemieckich czy japońskich rywali, wg mnie wygodniejsze, ładniejsze w środku i na zewnątrz. Wyposażenie zawiera to co niezbędne dla pospolitego zjadacza chleba. Posiadam wersję Dymamique
tylko eksploatacja.
Przez 1,5 roku brak.