Ocena kierowcy - Renault Clio III Hatchback 3d Phase II

wiktor_zygart, ponad rok temu
Silnik 1.6 16v 125KM 92kW
Rok produkcji 2012
Renault Clio III Hatchback 3d Phase II 1.6 16v 125KM 92kW 2010-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : Podoba mi się charakterystyka wolnossącej benzyny na pośrednim wtrysku, która może i nie jest najoszczędniejsza, ale za to tańsza w naprawie i mniej skomplikowana. Plus za elektronikę, która jak na razie (a mam Clio III od 11lat) i nic.
Silnik : Tak naprawdę najbardziej uciążliwa jest tutaj wymiana rozrządu i sprzęgła. Reszta jest zrobiona w miarę z głową.
Dobry samochód do miasta, na tor lub poza miasto
Silnik jest bardzo przyjemny, budzi się przy 4 tys. obrotów, kręci się do około 7200. Jest cichy.
Skrzynia biegów pracuje jak dla mnie idealnie, krótki skok z przyjemnym oporem. Do tego 6 biegów, lecz mimo tego to przełożenia są dobrane bardziej na tor niż na autostradę. Przy 120kmh to 3,5 tys. obrotów, przy 140kmh to 4 tys. obrotów
Samochód prowadzi się jak po sznurku, mimo standardowych opon 195/50r16
Jak dla mnie wygląd naprawdę przyzwoity, ale właśnie w wersji GT. Dobrze zakonserwowany przed rdzą.
Parkowanie w tej wersji wymaga trochę ostrożności, przez szeroki słupek C. Mam dokładnie takie samo Clio ale z w wersji standardowej 5 drzwiowej z silnikiem 1.2 75 km i tam parkowanie to naprawdę prosta sprawa.
Miejsca dla mnie kierowcy (wzrost 180cm) jest naprawdę dobrze, fotele wygodne. Nad głową spory zapas. Dla pasażera obok też super. Gorzej z tyłu, jak usiądę sam za sobą to mieszczę się, lecz kolanami delikatnie dotykam siedzenia z przodu.
Wycisznie jak na ten segment na bardzo wysokim poziomie, ale właśnie dopiero w wersji 1.6 gt, bo w 1.2 jest głośno.
Ceny części są naprawdę na przyzwoitym poziomie, jedyne co to spalanie nie należy do najniższych, ale jak ktoś kupuje Clio w wesji 1.6 GT ze sportowym zacięciem, to liczy się ze spalaniem większym niż np. w VW polo 1.6
Tutaj muszę pochwalić samochód, bo w porównaniu do niemieckiej konkurencji jest naprawdę tani w zakupie, bo patrzyłem też przy zakupie samochodu na Polo 6r 1.2 105km albo 1.4 86km. Tam żeby dostać samochód w takich pieniądzach trzeba liczyć na pojazd z pierwszych lat produkcji, z większym przebiegiem, gorszym wyposażeniem. Dodatkowo ceny części w VW są wyższe niż w Clio.
Wadą są tutaj cewki zapłonowe
Największa wada to koło zmiennych faz rozrządu, nie kosztuje wiele, ale wymiana jest kłopotliwa (wymaga blokad, słaby dostęp)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16v 125KM 92kW [l/100km]

7,8