Ocena kierowcy - Renault Clio III Grandtour

Silnik 1.2 i 75KM 55kW
Rok produkcji 2008
Renault Clio III Grandtour 1.2 i 75KM 55kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Karoseria : ładna sylwetka, duże wnetrze jak na takie małe auto
Silnik : ogólnie ten silnik w tym aucie to usterka
Układ elektryczny : ciągel coś nie łączy, manetki się zepsuły, taśma airbagu do wymiany
Zawieszenie : bardzo słabe
Ten silnik to pomyłka- dla masy około 1150kg nie daje rady. Trzeba go wysoko kręcić i strasznie dużo pali. W mieście ok 9l PB (10-11LPG) - trasa minimum to 6 litrów przy bardzo delikatnej jeździe - i zapomnijcie o wyprzedzaniu.
Bardzo krótkie przełożenia - na 5 biegu przy 3000 obrotów jest 90 km/h - chcąc jechać autostradą ok 140 km/h mamy obroty 4500 i kosmiczne spalanie. Czasem żeby wrzucić wsteczny nalezy najpierw wrzucić jedynkę
Auto trzyma się drogi w miarę dobrze, ale po 56.000 km musiałem wymienić tuleje mocujące sanki.
tutaj na plus
w miarę ok
tutaj jest OK
Jak na Clio to jest dużo miejsca
wyciszenie średnie - bardzo słychać silnik wewnątrz auta (porównuję do Megane 1,6 z 98r i tam jest dużo ciszej)
Spalanie ok 9 litrów miasto, trasa 6-7 litrów, fatalne przyspieszenie, bardzo zła jakość materiałów, drogie przeglądy (750 zł z wymiana oleju) Mam to auto od nowości od 4 lat i zrobiłem 57000km. Poza eksploatacją podstawową wymieniłem: - Osłona(mieszek) lewarka biegów bo popękał plastik mocujący (250 zł) - poduszka silnika bo przenosiło wibracje (300 zł) - manetki przy kierownicy (bo światła i wycieraczki się same włączały i wyłączały) 1300 zł - tuleje mocujące sanki zawieszenia (bo się tukły) 850 zł - smarowałem przekładnę kierowniczą bo trzeszczała - 200 zł - końcówkę drążka kierowniczego bo się zapiekła i skrzypiała - 200 zł - 2 razy termostat (bo puszczał) - 500 zł - aktualnie do wymiany siłownik centralnego zamka w drzwiach kierowcy - 700 zł - taśma airbagu pod kierownicą (zaczęła trzeszczeć i podczas obrotu kierownicą tarła i czasem zapalała się kontrolka airbagu) - 1000 zł - nie wspomnę o ciągle przepalających się żarówkach H7 i trudnością ich wymiany

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 75KM 55kW [l/100km]

8,5