Ocena kierowcy - Renault Clio III Grandtour Phase II

noktrum@o2.pl, 14 lat temu
Silnik 1.5 dCi 85KM 63kW
Rok produkcji 2010
Renault Clio III Grandtour Phase II 1.5 dCi 85KM 63kW 2010-2011 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Skrzynia biegów jest rewelacyjna, płyna i podnosi ekonomikę spalania
Auto jest segmentu B, ale w wersji Grand ma obszerność auta klasy C. Silnik jest ekonomiczny, skrzynia półautomatyczna bardzo fajna. Osiągi mizerne 15 sekund do setki, przy pełnej obsadzie nawet 17!
Silnik po dotarciu pracuje bardzo ładnie, po 4000 km zaczął pracować znacznie ciszej. 85 KM, ale w serwisie proponują zmienić chipa na takiego z wersji 110 KM - cena śmieszna, a osiągi ulegną znacznej poprawie. Obecnie 15 sekund 0-100 km/h, a po zmianie chipa około 11 sekund.
Napisz że doskonała bo mam quickshift\'a. To skrzynia zautomatyzowana, ale jest rewelacyjna. Ma 5 biegów, biegi wskakują już przy 1800 obr, a przy 50km/h mam już 5 bieg. Dodatkowo mam łapki przy kierownicy. Niestety brakuje 6. biegu, a przydał by się...
Dobry komfortowy, miękki w sam raz.
Do tyłu trochę nie dobra, ale mam czujnik parkowania.
Klima z Megane II, reszta jak w sam raz.
Jest ok ładnie chłodzi.
Z tyłu jest ciasno, ale z przodu jest w sam raz. Bagażnik ogromny, jak na clio.
Silnik słychać już od 2500 obr. Przy lekkim ruchaniu biegi zmienia szybko i cicho przy 1800 obr. Przy 130 km/h jest nieznośnie.
W mieście 5,7-6 litrów. Rekord to 6,9 w korkach. W trasie przy średniej prędkości 58 km/h 4,5 litra. Na autostradzie 5,5 litra. Najmniej pali przy prędkości 90 km/h 4 litra na 100 km. Duży zbiornik 60 litrów! Z tą skrzynią można jeździć wg zasad ecodrivingu bo oferuje pełny tryb manualny - hamowanie silnikiem!
Auto kupiłem za 11 tyś euro z przebiegiem 3490 km na licytacji w Metz. Firma, która kupiła auto za 21 tyś euro padła. Auto nowe za 11 tyś euro! Na licytacji nie było zbytniego zainteresowania, bo automat! Polecam licytacje sądowe w Metz, można coś kupić prawie nowego za śmieszną kasę.
Nie mam, ale trochę czasu (30 minut) zajęło mi zrozumienie zasady włączania 1 biegu z pozycji N oraz zmiana trybu automatycznego w manualny.
Brak

On - zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 85KM 63kW [l/100km]