Ocena kierowcy - Renault Clio III Grandtour Phase II
Przebieg:
8 tys. km
Okres użytkowania:
niecały rok
: Daje dużo frajdy i bezpieczeństwa
Ogólnie samochód z każdym kilometrem bardziej mi się podoba. Wizualnie to oczywiste dla pasjonata francuskiej motoryzacji. A jeśli chodzi o praktyczność to długie trasy udowodniły moje przekonanie że taka ilość miejsca wystarczy a na co dzien nie jest potrzebny większy samochód.
Silnik jest dynamiczny zwłaszcza od 2500 obrotów ale bieg na wyższ można wbijać już przy 2000 oczywiście przy spokojnej jeździe. W trasie po niemieckich autostradach można jechać bardzo sprawnie jak na w sumie miejskie auto.
Biegi wchodzą gladko i bez oporów. Jedynym problemem który jest cechą charakterystyczną tej skrzyni jest utrudnione wbijanie wstecznego na zimnym silniku. Wystarczy lekko popuścić sprzęgło i wtedy wskakuje.
Zawieszenie z większego Megane świetnie sobie radzi z samochodem. Elektryczne wspomaganie nie jest idealnym rozwiązaniem ale przecież nie jest to samochód sportowy i na co dzień jeździ się bardzo przyjemnie
Do przodu nie ma problemu jak by co jest regulacja wysokości siedziska. Świetne lusterka o dużej powierzchni dają genialną widoczność do tyłu. Natomiast do tyłu jest kiepsko z widocznością ale to już dość częsta przypadlość współczesnych samochodów.
Wszystko jest bardzo proste w obsłudze.
Genialne fabryczne piloty do radia, panel klimatyzacji prostszy być nie może. Jedyny minus to obsługa Tom Toma wymaga przyzwyczajenia ale to ze względu na ilość opcji
Klimatyzacja automatyczne świetnie radzi sobie z chłodzeniem i usuwaniem pary a ogrzewanie sprawnie nagrzewa samochód nawet przy naszych styczniowych mrozach.
Jak na samochód miejski jest bardzo dobrze. Z przodu spokojnie do 1,9m wzrostu z tyłu ciutkę mniej. Na nogi miejsca z przodu bardzo dużo a z tyłu dużo jak na samochód miejski. Porównywalne ze starą Megane I
Bardzo skuteczne jedyne co może się nie podobać to szum opon na niektórych rodzajach nawierzchni. Ale być może to cecha fabrycznych Bridgestonów i na innych oponach może być ciszej. Przy normalnej jeździe silnika praktycznie nie słychać ale to 1.2tce jest najcichszym silnikiem w gamie clio.
Miasto 7 - 8l/100kilometrów
Trasa 5,5 - 6,0/100 kilometrów
Autostrady (w tym niemieckie) 7 - 7,5l
Zaznaczam że przy stałym korzystaniu z turbo spalanie może być znacznie wyższe.
W tej kategorii wygrywać zazwyczaj będą pośrednie wersje wyposażenia. W tym wypadku katalogowo Night & Day jest sporo droższa. Ja musiałem dopłacić tylko 3 tysiące za automatyczną klimatyzację, alufelgi, półskóry, nawigację, czujnik deszczu i światła więc w tym wypadku się opłaciło. Ale to była oferta wyprzedażowa.
Po 7 miesiącach nic :)
Jak wyżej