Długo nim nie jeżdzę ale jestem b. zadowolony , auto daje niesamowitą przyjemność jazdy , silnik niesamowicie elastyczny i dynamiczny , wyprzedzanie to przyjemność , b. wygodne twarde fotele , atrakcyjny wygląd w srodku i na zewnątrz , dobre wyposażenie klima automat, 4x air, komp, szyby i lusterka elektr itd. Ogółem bardzo lubię to autko :)
Ten silnik jest niesamowity . Jestem bardzo zadowolony , ciągnie dobrze już od ok. 1700 obr/min . Niestety odczuwalna różnica na minus z pełnym obciążeniem ale to chyba noralne . Mało który benzynowy daje mi radę na przyspieszenie. Mimo , że mam b. szerokie opony niskoprofilowe - przy wrzucaniu z 1 na 2 - piszczą . Ostatnio ścigałem się Ventem 1.8 90 km od - jechałem za nim i został z tyłu po jakichś 200 metrach :) . Elastyczność także bardzo dobra , zmiana biegów praktycznie niepotrzebna :)
Ok, narzie troszkę ciężko chodzi ale może musi się dotrzeć :)
Mam dość twarde zawieszenie , jednak w zakrętach z dużą prędkością czuję się średnio pewnie . Mogłoby być trochę lepiej .
Do tyłu mogłaby być lepsza
Bardzo dobra , pilot przy kierownicy od radia jest super , wszystkie przełączniki nie sprawiają problemów .
Mam klimatyzację automatyczną , jest naprawdę oki , przycisk do odparowania szyb - para z szyby przedniej znika już po kilkunastu sekundach ! Ogrzewania jeszcze dokładnie nie miałęm okazji sprawdzić ( auto mam od kwietnia ) ale na lato jest ok :D
Mam 185 cm i jest mi całkiem wygodnie , z tyłu w 2 osoby też da się jechać , chociaż 3 osoby miałyby problem . I tak jest więcej miejsca niż w clio 1 , a te opinie , że nad głową nie ma miejsca moim zdaniem są przesadzone , w clio 1 rzeczywiście , ale tu jest lepiej :)
Silnik jak na diesla b. cichutki , przy większych obrotach słychać tylko świst turbiny . Gorzej z wyciszeniem układu jezdnego , za bardzo słychać stuki podczas jazdy po nierównościach , świst powietrza przy większych prędkościach również za bardzo słyszalny .
Moim zdaniem pali więcej niż pokazuje komputer , ale i tak jest bardzo dobrze .
Przy średniej 85 i dość dynamicznej jeździe wyszło mi spalanie 4,7 l/100 km !
Bardzo dobre wyposażenie już w standardzie , ale tyle bym niedał :) Mój jest sprowadzony ( po dachowaniu ) i mam go za ok. 25 tys czyli ponad 2 razy taniej od nówki . Za tą cenę po prostu rewelacja .
Narazie zepsuła się regulacja części lędźwiowej fotela kierowcy ( urwała się linka ).
Był też problem z czujnikiem pedału gazu , kilka razy po maksymalnym wciśnięciu gazu rozpędzał się jak stary diesel . Naszczęści jakoś samo mu przeszło :)
na razie nic , oby tak dalej
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 dCi 80KM 59kW