Ocena kierowcy - Renault Clio II Hatchback

Silnik 1.2 i 16V 75KM 55kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Clio II Hatchback 1.2 i 16V 75KM 55kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Zła opinia o francuzach jest przesadzona(mam auto od nowości ,jeżdzi nim głównie moja żona)być może przy więkrzych przebiegach jest gorzej.Auto jest ekonomiczne,a uwzgłedniając rozsądną cenę zakupu,przeglądy co 2 lata i niskie spalanie jest dobrą propozycją .
Silnik jak z auta segmentu D.BARDZO wysoka kultura pracy,dobra elastyczność.silnik 16V "kręci" się bardzo ładnie
Biegi mogłyby wchodzić lepiej.
Prowadzenie niezbyt precyzyjne.Komfort jazdy wysoki(jak we francuzie)promien skrętu słaby
Nisko schodzące boczne przednie szyby pomagają jeżdzić po mieście.Z przodo i z tyłu O.K.
wszystko na swoim miejscu
Dobra wentylacja(nie mam klimy).Nagrzewa się troche za długo
Jak na auto miejskie jest O.K.(jeżdzimy max. we 2 osoby,bo to 2 samochód w rodzinie
silnik mogłby być lepiej wyciszony.Podczas jazdy do 100 km/h jest O.K.
Auto spala niewiele ponad 6 l./100km.Przeglądy co 2 lata za 700 zł (SERWIS!)też są do przejścia.Napraw nie wykonywałem.
Za 36000 auto z ABS,4 poduszkami,el.szyby wspomaganiem kier. to dobra oferta z przed kilku lat.Jeśli jeżdzimy niewiele(u nas to 2 auto w rodzinie) ,to nie bójmy się tego modelu.
odpadł plastik przy górnej części drzwi,ale można jeżdzić bez niego(inne auta nie mają ich wcale).Klocki zprzodu ocierały o zacik hamulcowy i blokoway się trąc o tarcze (koszt naprawy to 30 zł.)
brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 75KM 55kW [l/100km]