Ocena kierowcy - Renault Clio II Hatchback

Rok produkcji 2001
Okres użytkowania: 5 lat
Renault Clio II Hatchback 1.2 i 16V 75KM 55kW 1999-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik i skrzynia biegów ok ale reszta pozostawia wiele do życzenia, być może te usterki nie były by niczym poważnym ale nie w aucie które nie miało jeszcze przejechanych 100 tys. km. Był LPG, ale układ paliwowy się sypnął, już tylko benzyna, generalnie auto za delikatne na nasze warunki drogowe. Utrzymanie kilkuletniego clio w dobrym stanie to nie lada wyczyn i spore wydatki
Silnik to najlepsza rzecz w tym aucie, pracuje cicho, jak dla mnie bardzo dynamiczny jak na to auto, zużycie paliwa do zaakceptowania
Ok, dobrze zestopniowana z silnikiem
Dobrze się trzyma drogi ale trochę za miękki poza tym niska trwałość elementów zawieszenia (z drugiej strony na nasze drogi to nie wiem co musiałoby być) na suchym, równych drogach zachodniej europy zawieszenie na pewno sprawuje się lepiej i jest bardziej trwałe. Na nasze drogi jest za delikatne
Do przodu ok, z boków ok, duże boczne szyby, do tyłu nieco gorzej
Średnio, nic specjalnego
Marne wentylowanie wnętrza, dmuchawa cokolwiek przewietrza dopiero od trójki, ja w samochodzie jest więcej jak dwie osoby to od środka parują szyby
Jak na tak niewielkie auto jest w miarę wygodne, tzn. jeśli chodzi o miejsce bo fotele nie są za wygodne
Ok, dość cichy w środku, przy małych prędkościach chodzi jak elektryczny
Trzyma fabryczne normy, ok. 7 litrów benzyny w trybie mieszanym
Drogi samochód, za pieniądze jakie należy inwestować można mieć inne auto, znacznie mniej kłopotliwe, chyba że ktoś lubi się bawić. Na chwilę obecną wszystko działa (wszystko porobione) ale straciłem serce dla tego samochodu, wcześniej jeździłem R19 nie ma nawet co porównywać, stara poczciwa R19 znacznie lepiej była wykonana i znacznie bardziej niezawodna.
Niestety auto zawodne, masa usterek - rozsypały się plastikowe prowadnice elektrycznie podnoszonych szyb, teleskopy podnoszenia klapy bagażnika padły, cięgno linki blokady klapy silnika się wyciągneło, po kilku latach plastiki się rozchodzą i auto wydaje nieprzyjemne dźwięki w środku, spasowanie tych elementów pozostawia wiele do życzenia. Stale świecąca się kontrolka airbagów. Wyrobiły się zatrzaski fotela kierowcy
Niestety auto zawodne, masa usterek, zarówno poważnych ja i drobnych. Oto najpoważniejsze 1.Komputer silnika padł 2.Cewki zapłonowe 3. Pompa wody z rozrządem 4. Zawieszenie (całe) 5. ABS się rozsypał

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 16V 75KM 55kW [l/100km]

6,8