Ocena kierowcy - Renault Clio II Hatchback

Silnik 1.2 60KM 44kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Clio II Hatchback 1.2 60KM 44kW 1998-2010 - Oceń swoje auto
Inne : Przestrzeń i komfor jazdy doskonały w swojej klasie. Bezawaryjność (wcześniej bym nikomu nie uwierzył, że Clio się nie psuje).
Wpisuję się dopiero po przejechaniu ponad 10 tyś. km, żeby móc obiektywnie oceniać. Po kupnie mojej renóweczki, już nie będę powielał utartych opini na temat awaryjności francuzów. Doskonałe auto. Kupując go miałem bardzo mieszane uczucia, bo to francuz (to się będzie sypało wszytsko), bo mały silnik itd. A tu olbrzymie zaskoczenie. Nic się nie psuje (poza jedną drobnostką - końcówki drążków, co wyczułem dopiero jadąc powyżej 130 km/h), bardzo dobrze się prowadzi. Jak dla dwóch osób idealny samochód. Tani w eksploatacji.
Jak na 60KM to dość dobrze. Dla tak małego autka, chcąc jeździć oszczędnie i wystarczająco dynamicznie w sam raz.
Na początku miałem problemy z wstecznym. Długo się przyzwyczjałem zanim się go nauczyłem.
Na 5. Dorze trzyma się drogi i przy tym dość komfortowo jak na tak małe autko.
Tylnia szyba mogłaby być trochę większa, pozaty OK.
Wszystko na swoim miejscu.
Bardzo dobrze. W zimie dobrze się nagrzewa, w mrozy po -15, -20 stopni wystarczyło ogrzewanie włączyc na 3. W lecie, przy dużych upałach, jak to w samochodzie bez klimy, ale da się wytrzymać.
Z przodu więcej miejsca, niż mogłoby się wydawać z zewnątrz. Z tyłu nie jeździłem, ale czasem się kogoś przewiezie i nigdy nie słyszałem narzekania. Bagaznik, jak dla dwóch osób wystarczający, żeby wszystko pomieścić jadąc nad morze na dwa tygodnie.
Przy 120 KM/H zaczyna być trochę głośnie, ale bez przesady, nie zakłuca to rozmowy. Przy niższych prędkościach doskonale.
Jeździ sie naprawd tanio, a to benzyna. Na trasie Warszawa - Ustka, przy spokojnej jeździe 100 - 110 km/h spalił równo 4 LITRY NA 100 KM. Szybciej, to i spali więcej, ale w trasie mieści się zawsze poniżej 5L. W mieście mojej żonie niewiele ponad 6, mi spali max 7l/100km. Ceny przeglądów i napraw przystępne, oczywiście poza ASO, ale nie miałem okazji, żeby się przekoanć o cenach napraw, tylko jedna drobnostka od zakupu auta.
Francuskie samochody są u nas niedoceniane, przez co stosunek jakości do ceny bardzo dobry, brakuje skali ocen. Za te pieniądze można co najwyżej kupić seicento, czy matiza (miałek okazje trochę pojedźić jednym i drugim), które nie umywają sie do CLIO.
Jak kupiłem, to wymieniłem tłumik (był fabryczny 10 lat) i oczywiście wszytskie filtry i oleje. Wymienione końcówki drążków (70PLN). To zupełnie wszystko, przez ponad 10 tyś. km. Trochę się tego obawiałem, ale opinie na temat francuzów można wsadzić między bajki. Mój - niezawodny.
Żadnych usterek. Idealnie. Jakby była mozliwość to dałbym 6. Brakuje skali oceniania.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 60KM 44kW [l/100km]

4,1