Ocena kierowcy - Renault Clio II Hatchback

Silnik 1.2 60KM 44kW
Rok produkcji 2000
Renault Clio II Hatchback 1.2 60KM 44kW 1998-2010 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Silnik : od tak małej mocy bym tyle nie oczekiwał
Auto oceniam ogólnie pozytywnie. Jako rodzinne wypada z dużym minusem lecz za eksploatację (poza cennikiem przeglądów itp) mogę je pochwalić - nie zostało stworzone by jeździć nim w dalekiem podróże lecz do miasta... na takiej podstawie z czystym sumieniem daję 4... Trochę rozczarowuje wyposażenie i jakość materiałów
Silnik jak na swoją beznadziejną wydawałoby się pojemność i moc ma przyjemny dźwięk i (podkreślam - jak na tę moc) bardzo dobrą dynamikę... elastyczność też wypada całkiem całkiem...
nie mam zastrzeżeń, rewelacji też nie ma
dobra precyzja
taka jak można oczekiwać od tego typu auta
Wszystkie przełączniki, włączniki umieszczone w sposób niemęczący
żałuję, że nie ma klimy... tak sobie, bo w lato auto strasznie się nagrzewa
jak na swoją klasę to nieźle... jako auto dla 3-osobowej rodziny zdecydowanie za mało... jednak to nie ma być w podświadomości samochód rodzinny więc werdykt pozytywny
zero dokuczliwości nawet przy 160 (może jestem mało wymagający)... pozytywnie to oceniam
dobrze oceniam niezawodność ale koszty serwisu są za wysokie jak na auto tej klasy... niemieckie auta są o wiele tańsze i do nich cały wachlarz zamienników. Spalanie też potrafi niemiło zasoczyć... Jednak naprawdę podkreślam wysoką niezawodność... może i w tym aucie nie ma co się psuć (zupełny golas) ale o autach francuskich nie krążą pozytywne opinie... ja temu mogę zaprzeczyć... chociaż niewątpliwie faktem jest, że moje Clio ma bardzo mały przebieg i niezawodność powinna być oczywista. Po prostu podsumowując uważam, że koszty serwisu są trochę za wysokie... nie mam ochoty tyle płacić za gołe i niskiej klasy auto... ale niedługo zmieniam na 407:)
Trochę za drogie przeglądy jak na taką klasę auta ale to wna i kwestia marki... Mam nadzieję auto sprzedać za ok. 12 tysięcy
ograniczam się do wymian związanych z przebiegiem... resztę opisałem w ekonomiczności... tam też obciąłem punkty za kosztowny serwis - nie będę tego robił drugi raz
nigdy nic poważnego sie nie zdarzyło

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 60KM 44kW [l/100km]

8,6