Ocena kierowcy - Renault Clio I

Silnik 1.4 i 80KM 59kW
Rok produkcji 1991
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Clio I 1.4 i 80KM 59kW 1990-1995 - Oceń swoje auto
Silnik : liczyłem na to że będzie się w miarę zbierał, i zaspokoił mnie z nawiązką ;)
samochód ma wady i zalety, jak każdy. Clio jednak potrafiło sprawić że naprawdę polubiłem to auto, i mimo wszystkich fochów i problemów które czasem strzela nie zamieniłbym go z żadnym z podobnego przedziału cenowego ;)
byłem zaskoczony silnikiem, który całkiem żwawo się kręci, nie spodziewałem się tego po 1.4. startując w KJS potrafiłem objechać m.in. sporo mocniejsze Hondy ;) minusem jest spore spalanie.
2,3,4 są bardzo żwawe, piątka to już przedłużenie czwórki. mogłaby być trochę dłuższa, co by się przydało na dalsze wypady, no ale coś za coś...
cóż, widać że auto było projektowane dawno temu. oryginalne fotele były bardzo kanapowe, na lewych zakrętach lądowałem na drugim siedzeniu, a gdyby nie drzwi to na prawych wykaszałbym drzewa ;) wrzucenie kubełów wszystko poprawiło ;)
ponoć w tych Clio nagminnym problemem jest zapychająca się nagrzewnica, ale wystarczy płyn do płukania i karcher - po problemie.
z przodu wystarczająco miejsca, co dla mnie ważne bo mam prawie 2 metry wzrostu ;) z tyłu mało, ale to dlatego że moje fotele są cofnięte na maxa do tyłu ;)
jestem przyzwyczajony do rajdówek, więc jak dla mnie w Clio jest dość cicho, ale wydaje mi się że raczej nie wybija się w ani jedną, ani drugą stronę ;)
no cóż, spalanie nie jest mocną stroną Clio. a przynajmniej nie dla tych którzy lubią dynamicznie jeździć ;)
ten samochód można kupić za czapkę gruszek, i jak za tą cenę jest rewelacyjny. na początku nie byłem przekonany do tych samochodów ale teraz nie żałuję.
rudy go trochę żre, zwłaszcza nadkola. miałem też dziwne szopki z układem elektrycznym a dokładniej wycieraczki, spryskiwacze i nawiewy.
jak do tej pory nie miałem poważnych problemów z niezawodnością.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 i 80KM 59kW [l/100km]

7,3