Ocena kierowcy - Renault Clio I

Silnik 1.2 i 54KM 40kW
Rok produkcji 1997
Renault Clio I 1.2 i 54KM 40kW 1996-1998 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy : W samochodzie mam bardzo dobrze działający hamulec ręczny, co w połączeniu z pustym placem czy drogą, potrafi przyspożyć dodatkowych emocji:P
Układ elektryczny : Chodzi mi tu o akumulator i nie gasnącą kontolkę od hamulca ręcznego
Karoseria : Pojawiące się ogniska korozji przy nadkolach i progach bocznych
Jeśli się dba o to autko to nie zawiedzie, jest dobrym rozwiązaniem dla ludzi jeżdżących po mieście bądź na pierwsze auto, ze względu na swoje rozmiary. W jeździe po mieście silnik zaskakuje elastycznością, dobrze się \"zbiera\" pod warunkiem, że nie jedziemy w więcej niż 3 osoby. Przy większej liczbie osób już trochę zaczyna brakować mocy. Spalanie ok, chociaż przy dynamiczniejszej jeździe pali trochę za dużo jak na tą pojemność i moc. Miejsca jak na tę klasę auta - nie brakuje, chociaż trzeba się liczyć z tym, że limuzyna to to nie jest. Auto jest dość ciche i stosunkowo bezawaryjne. Jeśli znajdzie się niedrogi egzemplarz, to polecam, choć sam jeśli miałbym kupić jeszcze raz Clio, to jedynie z mocniejszym silnikiem :)
Silnik pracuje dość cicho i równo, jadąc samemu bądź w dwie osoby, auto, jak na ten silnik, jest dość żwawe, niejednokrotnie właściciele samochodów z większymi i mocniejszymi silnikami byli zdziwieni, że takie autko ich \"odstawia\". Niestety jadąc kompletem (4/5 osób) brakuje mocy.. W trasie można się spokojnie poruszać z dozwoloną prędkością, jednak jeśli chce się trochę \"depnąć\" to niestety można się jedynie uśmiechnąć i pożartować:P Prędkość maksymalna tego auta to około 140km/h.
Skrzynia biegów pracuje dobrze, nie ma problemów z wrzucaniem biegów. Bardzo fajne są biegi drugi i trzeci gdyż mamy na nich dość spory zapas osiąganej prędkości.
Samochód jest lekki, prowadzi się dobrze. Zimą spokojnie można \"poświrować\" na ręcznym.
Widoczność w tym aucie jest bardzo dobra. Auto jest krótkie, także nie ma problemu z parkowaniem czy innymi manewrami.
Jeśli chodzi o ergonomie to jest OK. Wszystko mamy w zasięgu wzroku i nie trzeba się długo głowić nad znalezieniem czegoś.
W moim aucie miałem dość spory problem z parującymi szybami... nie wiem czego to była wina. Zimą jak się nagrzeje jest ciepło, latem przy otwartych oknach również jedzie się przyjemnie:D (pod warunkiem, że nie stoi się w korku i nie świeci na Ciebie centralnie słońce )
U kierowcy jest ok, chociaż jeśli z przodu siedzi dwóch dorosłych mężczyzn to przy zmianie biegów kierowca haczy o pasażera.. z tyłu trochę gorzej, ale jeśli przednie fotele nie są maksymalnie odsunięte do tyłu (co w moim przypadku gdy jestem kierowcą jest niemożliwe) to śmiało można wyruszać na przejażdżkę:D
Kilka osób na postoju przy zamkniętych szybach, wyłączonych nawiewach i radiu, oznajmiali mi, że auto mi zgasło, więc autko chodzi naprawdę cicho:) w trasie również nie słychać mocno silnika. Nawiew jeśli jest włączony na maksymalne obroty to jest dość głośny ale ogólnie jest bardzo dobrze.
Przy mojej jeździe czasem się dziwiłem, że samochód z takim małym silnikiem tyle pali.. czasem wychodziło mi nawet 9 litrów po mieście. Lecz przy normalnej jeździe, miasto od 6,5 do 7,5 , trasa 5,5-6,5 litra. Przegląd tradycyjnie - 100zł, naprawy nie są drogie.
Stosunek jakości i ceny, myślę, że nie jest najgorszy, a nawet jest dobry. Auta są stosunkowo niedrogie a za te pieniądze dostajemy po prostu, miejski, w miarę dobry, francuski samochodzik :)
W aucie przecieka mi szyberdach, kontrolka od ręcznego mi ostatnimi czasy nie gaśnie, przy zakupie, jedne z tylnych drzwi się nie otwierały od wewnątrz (usterka naprawiona od razu), miałem problem z odpalaniem auta, ale to była wina akumulatora(no chyba, że alternatora lecz tego nie wiem) poradziłem sobie z tym odłączając akumulator po każdym dniu w którym auto było przeze mnie używane. Małe ogniska korozji przy nadkolach i progach. Poza tym wszystko OK.:)
Auto jest dość niezawodne, poważnego nic się nie stało, poza wymianą przegubu :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 i 54KM 40kW [l/100km]

6,4