Ocena kierowcy - Renault Clio I

Renault Clio I 1.2 55KM 40kW 1990-1997 - Oceń swoje auto
Karoseria : Rdza nadkoli
Układ elektryczny : Spalona kostka nawiewu
Zawieszenie : Uszkodzona końcówka drążka kierowniczego
Renault Clio jest świetnym autem dla każdego. Zarówno na dojazdy do szkoły / pracy, jaki i dłuższe podróże. Nie jest to demon prędkości, ale nie zostaje też w tyle. Spalanie jest znośne nawet dla biednego ucznia jak ja :D Ogółem bardzo przyjemne autko.
Silniczek bez zarzutów. Elastyczny, osiągi jak na takie małe auto są przyzwoite, chociaż brakuje trochę mocy :)
Moja wiedza w tym zakresie jest niewielka, więc nie napiszę nic ciekawego. Aczkolwiek podoba mi się, że skrzynia chodzi dość twardo. Dobrze czuć, kiedy bieg jest już wrzucony, a kiedy nie (np. Opel Kadett, Ford Escort sprzed 1990r.)
Fajnie się prowadzi, choć na nasze drogi nie jest najlepszy. Francuskie zawieszenie jest wrażliwe na stan naszych dróg
Nie mam żadnych zastrzeżeń. Widać wszystko, co trzeba. No może poza tylną szybą, która nie oferuje zimą zbyt dużej przejrzystości.
Wszystko jest tam, gdzie powinno być, chociaż nie przypadło mi do gustu rozwiązanie z włącznikiem świateł długich i brak możliwości \"mrugania\"
Nie ma na co narzekać. Jak na razie wszystko działa. jedyną wadą jest słaby nadmuch na szybę i połamana regulacja przy wylotach powietrza.
Jak na taki mały samochód przestrzeń jest naprawdę duża. W porównaniu do niektórych większych samochodów siedzi się w nim jak w limuzynie. Zarówno z przodu, jak i z tyłu. Tak samo w 5 osób.
Tu niestety jest trochę gorzej. Słychać wyraźnie pracę silnika przy troszkę wyższych obrotach. A trzeba dodać, że aby sprawnie się poruszać, trzeba trochę przycisnąć ten mały, biedny silniczek :)
Tutaj nie mam dużo do napisania, ponieważ jeszcze nie zmierzyłem średniego zużycia. Wiem tylko,że nie jest aż tak różowo, jak mogłoby się wydawać (z pobieżnych wyliczeń wyszło mi ok. 10l/100km w ruchu głównie miejskim, a do tego w zimie). Głównie przez małą moc i konieczność \"butowania\", żeby nie zostać obtrąbionym w mieście...
W moim egzemplarzu nie ma za wiele elektroniki, więc nie ma co się psuć. Jedynie zawieszenie nie najlepiej znosi nasze drogi. Ale da się to przeboleć.
Za mojej krótkiej kadencji nie zdarzyła mi się jeszcze żadna poważna usterka. Poprzedni właściciel miał problemy ze szczotkami rozrusznika, i to chyba tyle... No może jeszcze poza rdzą na tylnych nadkolach, które nie są ocynkowane

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.2 55KM 40kW [l/100km]

7,1