Ocena kierowcy - Renault Clio I

Silnik 1.1 49KM 36kW
Rok produkcji 1992
Okres użytkowania: 1 rok
Renault Clio I 1.1 49KM 36kW 1990-1995 - Oceń swoje auto
Musimy wiedziec do czego bedzie nam służył.Samochodem tym jezdzi kobieta i ja uwazam ze doskonale nadaje sie do codziennych dojazdów do pracy plus jakies zakupy.Taki fajny mały samochodzik za niewielkie pieniadze.Mamy tez młodszego fiata Uno i nie da sie porównac(Fiat to lipa).Fakt ze nasza "Renia"nigdy nie byla powaznie puknieta a to duzo znaczy przy starszych samochodach.Nic nie stuka nie puka.Znajdzie sie pare wad typowych i czesto powtarzanych przez innych uzytkowników ale do krótkiego przemieszczania sie bardzo sie nadaje.
Dosc czesto trzeba zmieniac biegi.Szczegolnie te niskie.Co do mocy to czuc ja w zakresie srednich i wysokich obrotow.Trzeba go przeciagac zeby dobrze przyspieszyl.
Zazwyczaj chaczy sie pierwszy bieg.Tak ogolnie to bez zarzutow.Dosc przyjemnie wskakuja biegi.Nie ma mowy o jakims "szukaniu" rozlatana dzwignia.
Doskonale nadaje sie do jazdy po miescie.Posiada dosc duzy skret co nie trudno sie domyslic ulatwia parkowanie. Przy tym lekko sie kreci kierownica.Oczywiscie bez wspomagania.
Tu musze troche ponarzekac na lusterka.Sa dosc male i trzeba sie dobrze przygladac.Do przodu moze byc.
Glupie wlaczanie i wyl. swiatel.Jak zapomnisz wylaczyc w dzien to mozesz sie zdziwic jak przyjdziesz za jakis czas. Reszta raczej blisko i porecznie.
Dlugo sie niestety nagrzewa i paruja szyby.Tutaj mały minusik.
Jezdze tylko z przodu i jak sobie cofne fotel i oparcie to miejsca jest wystarczajaco.
Przy wiekszych predkosciach troche slychac to i owo ale zakładajac ze jezdzimy po miescie i nie "przeciagamy" na biegach to jest calkiem przyjemnie.
Ja uwazam ze pali nieduzo.Okolo 6 litrów w cyklu mieszanym.Fakt ze 5 bieg juz wrzucam przy 60-ce.Nie da sie porównac do paliwożernych Fiatów i czesci tez nie strasza cenami.Jezdze na benzynie i nie mysle przerabiac na gaz.
Dobra niska cena za prawie rok niezawodnosci.4500 zarejestrowane i opłacone.Niskie spalanie i troche elektryki w wyposarzeniu.Moze byc.
Lekko przecieka olejem półoś od strony skrzyni biegów.Cos powoduje ze cieżko "odbija"linka gazu.Kłopotliwa sprawa w deszcz bo przecieka szyberdach.Leje sie na głowe.
Nic sie nie wydarzylo przez rok.
Renault Clio I