Ocena kierowcy - Renault Clio I

Silnik 1.1 49KM 36kW
Rok produkcji 1993
Renault Clio I 1.1 49KM 36kW 1990-1995 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Przestronność wnętrza jak na takie małe autko jest naprawde bardzo dobra.
Zawieszenie : Uszkodzenia belki skrętnej zawieszenia - regeneracja dość kosztowna
Silnik : Układ chłodzenia nie daje rady, silnik sie zagrzewa
Usterki, usterki i jeszcze raz usterki
Silniczek chodzi jak pszczółka, trochę mało elastyczny
Skrzynia całkiem nieźle zestopniowana, biegi wchodzą bardzo dobrze
Wersja 1.1 fabrycznie nie posiada stabilizatora z przodu dlatego trzeba trochę uważać przy pokonywaniu zakrętów z większymi prędkościami. Ogólnie nie prowadzi się zbyt pewnie, a belka skrętna z tyłu to kompletna porażka.
Widoczność całkiem niezła, jedynie prawe lusterko jest tak małe, że praktycznie bezużyteczne, bo nic w nim nie widać.
Wszystko pod ręką, prosta obsługa, klakson na końcu dźwigni kierunkowskazów to małe nieporozumienie, ale poza tym całkiem nieźle
Szybko się nagrzewa i nieźle dmucha :)
Z przodu dużo miejsca, nad głową tez wystarczająco, a jestem dość wysoki. Z tyłu pasażerowie nie mają za dużo miejsca na nogi. Jak na tą klasę, to auto jest bardzo przestronne.
Nie jest za dobrze.
Jeżdżę tylko na gazie, może mam dość ciężką nogę, ale spalanie na poziomie 10litrów w mieście to jak na taki mały silnik to bardzo dużo.
Autko dość tanie, części tanie jak barszcz, ale częstotliwość ich wymiany - tragedia, ogólnie drugie tyle włożyłem, żeby autko utrzymać na chodzie.
Mam to auto od 7 miesięcy i nie było jeszcze miesiąca żebym nie musiał czegoś robić po prostu tragedia.
Spalony alternator, wyciek płynu hamulcowego, usterki układu chłodzenia i jeszcze parę innych, albo ten typ tak ma, albo wyjątkowo źle trafiłem

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.1 49KM 36kW [l/100km]

8,9